Lisette Jonkman

7 dingen die ik heb geleerd van onze huizenjacht

Als ik zeg dat Lau en ik op zoek zijn naar een nieuwe woning, zal dat voor niemand een schok zijn. Wij zijn dat stel dat in de afgelopen vijf jaar negen keer verhuisd is. Maar deze keer zijn we op zoek naar iets voor een langere termijn (misschien wel voor altijd). Een koophuis! Tijdens onze huizenjacht heb ik een paar dingen geleerd die ik hiervoor nog niet wist. En dan heb ik het niet over het verschil tussen een lineaire en een annuïtaire hypotheek...

 

1. 80 vierkante meter is niet ‘op de groei’.

Hoe graag ik ook in zo’n schattige schipperswoning vlakbij het Noorderplantsoen zou willen wonen, vaak zijn ze gewoon te klein. Eerst liet ik me nog verblinden door het feit dat 80 vierkante meter toch al snel 20 vierkante meter groter is dan we nu wonen, maar hoe lang duurt het voordat we uit zo’n woning met twee slaapkamers groeien? Ik zeg niet dat ik als een soort menselijk voorplantingskanon begin met baby’s baren zodra ik over de drempel stap, maar het zou leuk zijn als we minstens vijf jaar in ons eerste eigen stulpje kunnen wonen. O, en als Lau op zijn eigen bovenverdieping rechtop kan staan.

 

2. Groningen = gekkenhuis.

Een jaar geleden besloten we het kopen van een woning nog een jaartje uit te stellen. Achteraf bezien hebben we wel eens slimmere beslissingen genomen, want de afgelopen maanden is de woningmarkt in Groningen compleet geëxplodeerd. Een kwart van de huizen gaat zelfs al boven de vraagprijs weg! Soms worden we er een beetje moedeloos van: stá je weer op zo’n open huis, met 20 andere stellen (meestal dezelfde als tijdens het vorige open huis). Les: je moet een lange adem hebben als je graag in (of vlak bij) Groningen wilt wonen.

 

3. Stress is een slechte raadgever. 

Als je op vijf verschillende huizen biedt en alle vijf die keren overboden wordt, zakt de moed je misschien een beetje in de schoenen. Dan heb je bij het eerstvolgende huis waar je ook maar een béétje enthousiast van wordt, wellicht de neiging een bizar bod uit te brengen. HA, ZO, NOU IS DAT KUTHUIS VAN MIJ. O wacht, wilde ik dit huis wel? En gaat het me later wel zo veel opbrengen als ik er nu voor betaald heb? 

We kwamen een paar maanden lang regelmatig hetzelfde stel tegen tijdens diverse open huizen. Ze waren even oud als wij, met als enig verschil dat zij hun eerste kindje verwachtten. Iedere keer als we ze zagen, zag de vrouw er een stukje zwangerder uit en de man een stukje grauwer. En toen zagen we ze ineens niet meer. Ik stel me zo voor dat ze op een bepaald moment gebroken zijn en maar gewoon 15.000 euro boven de vraagprijs hebben geboden voor de laatste woning waar we ze gezien hebben. 

Ons voordeel is dat Lau en ik geen haast hebben. We kunnen best nog twee jaar naar een huis zoeken dat precies aan onze eisen voldoet. Niet dat we daar echt zin in hebben, maar het kán. Dat huis komt wel. We nemen geen overhaaste beslissingen.

 

4. Het raakt niet ‘op’.

‘Néé, nu is dat huis óók al verkocht!’ Als je op Funda tussen je bewaarde huizen kijkt, heb je soms het idee dat alle toffe woningen voor je neus verdwijnen. Maar vergeet niet: er komen elke dag nieuwe huizen bij. Zo zaten wij twee weken geleden nog enigszins met de handen in het haar, en nu hebben we maar liefst twee huizen waarin we erg geïnteresseerd zijn.

 

5. Weet wat je zoekt...

In het begin stuurde ik op een dag soms wel 5 huizen naar Lau toe. ‘Kijk, dit! Het heeft alleen een heel kleine tuin. En deze? Alleen wel een bovenwoning. Hé en kijk deze is vet goedkoop! Staat alleen wel in aardbevingsgebied. En ehmahgerrrd kijk dit boerderijtje! Hé, waar ligt Baflo eigenlijk?’ 

Met iedere minuut die ik op Funda doorbracht, werden mijn standaarden wat lager. Voordat ik het wist, was ik een vurig betoog aan het houden voor een krot met een tuin ter grootte van een postzegel in een slechte buurt.

Inmiddels hebben we een duidelijk eisenpakket. Door die strengere selectie hebben we veel meer rust. Nu zie ik hoogstens twee woningen per week waar ik enthousiast van word.

 

6. ...maar wees niet bang om compromissen te sluiten.

Het liefst willen we een vrijstaand huis met een gigantische tuin, een luxe keuken en badkamer, drie slaapkamers waar Lau in kan staan en een lichte, open woonkeuken. In Groningen. Maar wel op een rustige plek. Maar wel in de buurt van voorzieningen.

Helaas is er ook nog de factor ‘budget’, waardoor we altijd minstens één van onze wensen moeten inleveren. Het kan bijvoorbeeld wel vrijstaand, maar dan is het óf een bouwval, óf niet in de buurt van Groningen. Daarom zoeken we nu naar het perfecte compromishuis. Opknappertjes zijn ook heel leuk, toch?

 

7. Last but nog least: bereken je hypotheek. 

Het klinkt zo vanzelfsprekend, maar: bereken je hypotheek voordat je op jacht gaat. Het is zo verleidelijk om je in de huizenkoopmanie van je vrienden en/of familie mee te laten zuigen. Voor je het weet heb je een droomhuis gevonden, ben je er al een keer langsgereden en ach, je hebt voor de lol alvast een bezichtiging aangevraagd. Als je nu naar de bank gaat, vraagt de hypotheekmeneer of -mevrouw je wat je droomhuis is en rekent hij/zij je de maandelijkse kosten voor die je maakt als je dat huis koopt. Soms is dat best schrikken. Reken daarom van tevoren uit wat je maximaal kunt lenen en wat je maximaal wílt lenen (en nee, die twee zijn niet altijd hetzelfde).

 

Heb jij een huizenjacht achter de rug of zit je er middenin? Of ga je binnenkort voor het eerst op zoek naar een koophuis? Ik ben superbenieuwd naar je ervaringen en tips!

 

Liefs,

Lis

Reacties (4)

  • Nathalie Speelman

    Voor je het weet heb je genoeg materiaal om over dit onderwerp een heel boek te schrijven ;). Nu nog een leuke titel bedenken en klaar is Lis. Haha, nee geintje natuurlijk. Ik hoop van harte dat jullie een leuk huis zullen vinden, wat aan al jullie eisen voldoet, in Groningen, gezellig in mijn favoriete provincie (aangezien ik er natuurlijk zelf woon). En volgend jaar (als jullie dan nog steeds een huis zoeken) krijg je er waarschijnlijk wat concurrentie bij van m'n zuske en haar vriend, want die willen dan ook graag een huis kopen. Maar wel in de buurt of in Veendam, dus de concurrentie is dan niet gigantisch veel groter voor jullie :p

  • Katleen

    Het lijkt me dat jullie vooral zoeken op internet. Maar huizen staan op straat. Niet alles wordt verkocht via makelaars, kantoren of tussenpersonen. Het huis waar wij nu al elf jaar in wonen - compleet met grote tuin, rustig en zelfs nog twee bijgebouwen - was helemaal niet te koop. Het stond al een hele tijd leeg en wij hebben gewoon de eigenaars opgesnord en onderhandeld. Mensen spreken mensen. Leg je oor te luisteren en kies voor je droomhuis. Veel succes!

  • Wij zijn sinds enkele maandjes ook stilaan aan het house hunten (in België dan weliswaar via Zimmo ipv Funda) dus je blog komt als geroepen :D (Nu al deels herkenbaar!) Moet supervervelend zijn als je altijd maar overboden wordt ... Daar ben ik echt bang voor, dat je je zinnen ergens op zet en dan nopeeee! Hopelijk vinden jullie snel een leuk stekje :-)

  • kan me voorstellen dat het heel frustrerend is als het allemaal niet mee lijkt te zitten. Wel erg leuk artikel!

Laat je reactie achter

0

Mijn boeken

 

Follow on Bloglovin

Twitter

Lis1988 Een van de reacties op het nieuwe stukje uit Verkikkerd 3 dat ik gisteren publiceerde: 'Olivier!! De beschrijving v… https://t.co/aQhsfz6Bk9
1hreplyretweetfavorite
Lis1988 De Telegraaf vindt het zelf ooook erg verontrustend. https://t.co/L9QNIyeS29
22hreplyretweetfavorite

Instagram

Facebook

 

Recente reacties

Hoi, Ik wil even zeggen dat ik absoluut verliefd ben op je schrijfstijl, en dat ik ook een trotse C...
Marijke Voorhorst
Dank je dat je dit boek geschreven hebt. Het heeft me doen beseffen dat mijn schrijf-ontwijkende ged...
Esmee
Aww, zo schattig! Gefeliciteerd!