Lisette Jonkman

52 dingen die je niet over mij wilde weten

   1. Ik moet altijd iets te lezen hebben op de wc. Het maakt niet zoveel uit of dat nou een boek, mijn mobiele telefoon of de achterkant van de wc-verfrisser is.

   2. Ik bijt op die velletjes naast mijn nagels. Daar kan ik echt niet mee ophouden, het is een soort verslaving. Mijn nagels laat ik trouwens wel gewoon met rust, die zijn altijd lang.

   3. Ik maak non-stop rare dingen mee. Dat is zowel hilarisch als doodvermoeiend, want mensen geloven me op een gegeven moment gewoon niet meer. Het lijkt wel alsof ik idiote situaties aantrek. ‘Ja hoor, daar heb je Lis weer met haar gekke verhalen.’ On a positive note: ik heb altijd genoeg inspiratie voor nieuwe verhalen.

   4. Ik ben een kei in mezelf ervan overtuigen dat ik een nieuw jurkje/colbertje/paar schoenen moet hebben. Kijk nou. Ik heb dit nódig. Echt!

   5. Ik heb geen levensmotto, tenzij je ‘chocolade kan altijd’ meetelt.

   6. Ik ben allergisch voor paddenstoelen. Als ik per ongeluk een champignonnetje eet, verander ik in een soort jeukend galbultenmonster. Geen succesnummer op feesten en partijen.

   7. Ik redigeer alles wat leesbaar is, ook als ik niet aan het werk ben. Zo heb ik eens een grammaticafout uit een bordje in het Paleis op de Dam gehaald. Sorry.

   8. Ik haat het als mensen ‘prototype’ en ‘stereotype’ als synoniemen van elkaar gebruiken. Het zijn twee totáál verschillende dingen!

   9. Ik wil dat iedereen van me houdt. Heel erg: ik wil zelfs dat mensen die ik zelf niet mag mij wél aardig vinden.

   10. De afgelopen vijf jaar hebben we op iets van negen verschillende plekken gewoond. Iets met stages en banen.

   11. Er komt nu (hopelijk) een eind aan al dat gesleep met onze spullen en konijnen, want we hebben een huis gekocht!

   12. Ik ben verslaafd aan boeken kopen. En lezen. En ik doe ze nooit weg (wat niet heel handig is als je zo vaak verhuist).

   13. Wat ik wel vaak doe is boeken uitlenen en vervolgens vergeten aan wie dat is geweest. Zo zijn er heel wat gaten in mijn boekenkast ontstaan.

   14. Soms vind ik mezelf echt hysterisch grappig. Gek genoeg ben ik op dat moment vaak de enige die dat vindt.

   15. Ik ben dól op sushi. Superclichématig, ik weet het, maar je kunt mij echt wakker maken voor een lekkere sushibunkerpartij.

   16. Na de scheiding van mijn ouders ben ik met mijn moeder meeverhuisd vanuit de Randstad naar het noorden van het land. Ik dacht dat ik nooit zou kunnen wennen aan dat pokke-eind naar school fietsen en dat gekke accent.

   17. Tien jaar later voelt Groningen als mijn thuisstad en verval ik zelfs een heel klein beetje in dialect wanneer het me uitkomt (wat is het normale Nederlandse woord voor ‘slof’? Als in: ‘De zak is al een tijdje open en nu is de chips helemaal slof.’ Anyone?)

   18. Ik ben dol op nieuwe mensen ontmoeten en nieuwe vriendschappen sluiten, maar ik ben verschrikkelijk slecht in het daadwerkelijk onderhouden van die vriendschappen. Gelukkig bestaan Facebook en Twitter.

   19. De grootste reden dat ik zo verslaafd ben aan social media is omdat ik graag op de hoogte blijf van hoe het met mijn vrienden, kennissen en familie gaat. En zodat zij weten hoe het met mij gaat. Oké, en misschien een heel klein beetje zodat ik beroemde mensen kan volgen *zwaait naar Jennifer Lawrence*.

   20. Ik heb een vriend (Laurens) en twee konijnen (Twix en Blik). Dit vertel ik omdat ze nogal oververtegenwoordigd zijn in mijn tweets, statusupdates en blogs.

   21. Mocht je je afvragen waarom er altijd wel ergens een mysterieus gat ergens in mijn kleding zit: het heeft één reden en die heet Blik. Nou vooruit, of Twix.

   22. Voor Twix en Blik heb ik twee andere konijnen gehad: Guus en onze konijnenprins, Whopper.

   23. Ik drink te veel koffie en eet te veel chocolade, maar íemand moet de consumptie op peil houden nu de hele wereld overstapt op een ontbijtje van bietensap en groene drek, nietwaar?

   24. Ik vind het superirritant als ik een boek lees dat geen onderdeel is van een serie, maar waarin de schrijver wel even casual de belangrijkste plotwendingen van een ander boek van zijn/haar hand onthult. Argh!

   25. Je maakt mij enorm blij met een avondje trash-tv kijken. Geer en Goor, Oh Oh Cherso, Wie Trouwt Mijn Zoon, Ik Heb HET Nog Nooit Gedaan, Say Yes To The Dress: love it. Dit is ook de reden dat we wel een tv hebben, maar geen zenderpakket. Anders zou ik de hele dag TLC kijken.

   26. Ik ben ook helemaal verslaafd aan allerlei YouTube Channels. SciShow, SciShow SpaceVsauce, It's Okay To Be Smart... Vul mijn hoofd met kennis, s'il vous plaît!

   27. Ik schrijf het liefst opgerold, in kleermakerszit en in elkaar gedoken. Ergonomie-experts barsten in huilen uit als ze mij zien werken. Ik ontwikkel al een heus schrijversbocheltje.

   28. Ik heb een schompeshekel aan opruimen en afwassen. Troep maken, daar ben ik dan wél weer heel goed in. Vraag maar aan Lau.

   29. Als ik geen navigatiesysteem op mijn telefoon had, zou ik nooit ergens komen. Soms gebruik ik hem zelfs om mezelf te voet door een stad te navigeren. Wel een beetje gênant als mijn telefoon ineens luid en duidelijk zegt: ‘Sla rechtsaf’, terwijl ik deed alsof ik met iemand aan het appen was.

   30. Helemaal verzwolgen worden door een goed boek vind ik heerlijk. Daar heb ik best een paar uurtjes slaap voor over, of wat extra stress rond een deadline. Een goed boek halverwege wegleggen is te vergelijken met mezelf vertellen dat ik echt niet die hele zak chips in één keer leeg ga eten. Dream on!

   31. Op mijn dertiende heb ik vrijwillig een naald in me laten zetten, toen ik mijn felbegeerde navelpiercing kreeg na maandenlang elke dag zeuren. Ik heb hem vijftien jaar met veel plezier gedragen, maar op mijn achtentwintigste toch maar uitgedaan. In het begin zag mijn buik er heel vreemd en kaal uit (vond ik zelf), maar inmiddels ben ik eraan gewend.

   32. Ik heb een boek vertaald: A Week Of Mondays van Jessica Brody, dat bij Blossom Books verscheen als Elke dag maandag. Het was verrassend leuk om te doen!

   33. Het onderwerp 'poep' fascineert me mateloos. Het is iets wat iedereen doet, maar waar niemand over praat. Op saaie verjaardagen maak ik er een sport van mijn gesprekspartners binnen zo kort mogelijke tijd zo ver te krijgen dat ze het over poep hebben.

   34. Bij het schrijven van ieder boek draai ik een aantal albums helemaal grijs. Daarna kan ik niet meer anders dan de muziek associëren met het desbetreffende boek. Bij Glazuur was dat bijvoorbeeld álles van Muse en Maroon 5 en bij Verkikkerd heb ik me laten wegvoeren door MuteMath.

   35. Nu lijkt het misschien alsof ik alleen naar bands luister die met een M beginnen, maar ik vind echt heel veel muziek leuk. Van Pendulum tot Johnny Cash, van Daft Punk tot Elbow, van Stevie Ann tot Coyote Kisses en van Volbeat tot Taylor Swift. Mijn favoriete nummers OOIT zijn Falling Away With You van Muse, The Bones Of You van Elbow en Prytania van Mutemath.

   36. Als we het toch over favorieten hebben: mijn favoriete schrijvers zijn Sophie Kinsella, Jill Mansell, Ronald Giphart, Tahereh Mafi, Kerstin Gier, Chantal van Gastel, Stieg Larsson, Astrid Harrewijn, Helen Fielding, Gillian King, Suzanne Collins, J.K. Rowling, Niccolò Ammaniti, John Green, Sophie Jordan... Weet je, ik heb eigenlijk heel veel favorieten. Ik kan niet kiezen.

   37. Mijn grote voorbeeld op schrijfgebied is Chantal van Gastel. Ik kan altijd terugvallen op Lau, die wel 'gewoon' een baan heeft, maar zij doet het echt helemaal zelf! Fricking stoer.

   38. Ik ben dol op schrijfleesvoer. Boeken over schrijven, zoals De verborgen schrijver van Ger Beukenkamp of De schrijfbijbel van TenPages, vind ik heerlijk. Ze zijn leerzaam en vermakelijk tegelijk.

   39. Laatst kwam ik erachter dan Hugh Grant en Colin Firth allebei de 50 al gepasseerd zijn. Ik was in shock, maar ik zwijmel stiekem nog steeds op ze (ook al zijn ze even oud als mijn moeder).

   40. Ik ben verslaafd aan de tv-series Sherlock (ik ben een Cumberbitch), Archer (aanrader!), Family Guy en South Park. O, en ik zou mijn linkerknieschijf willen geven voor nog een seizoen Firefly! (// nerdmodus uit)

   41. Soms raak ik mezelf kwijt in een soort zwart-gat-achtig Google-vacuüm. Het begint met: ‘Hoe heette het Meisje van Nulde ook alweer? Even googlen,’ en voor ik het weet ben ik drie uur verder en zit ik alles over veenlijken te lezen.

   42. In mijn vriendenkring sta ik bekend als een enorme zuipschuit, terwijl het best meevalt. Ik weet dat alle alcoholisten zeggen dat het best meevalt, maar ik drink echt niet veel. Ik ben gewoon na twee wijntjes al heel gesssjellig.

   43. Ik heb pas in mijn studententijd bier leren drinken. Reden nummer één: het is een stuk goedkoper dan wijn of mixjes.

   44. Als mensen tegen me zeggen: ‘Wat zie je er goed uit!’ vertaalt mijn brein dat altijd als: ‘Jeetje, wat ben jij aangekomen! En toch nog die jurk aandurven, dapper hoor!’

   45. Ik ben dol op bikini’s. Ieder jaar koop ik er wel eentje in de uitverkoop (ik bedoel, acht euro voor een compleet setje? Kom op!) dus ik heb nu iets van tien bikini’s in mijn bezit.

   46. En dan hebben we het over de passende exemplaren, hè. Ik heb namelijk ook iets tegen dingen weggooien - vooral als het gaat om kleding. Onder het mom ‘ach, als ik een beetje afval kan ik dit wel weer aan’ ligt mijn halve kledingkast vol dingen die ik niet meer pas.

   47. Mijn vriendinnen en ik hebben allemaal rare bijnamen voor elkaar. Dus als je me tegen iemand hoort roepen: ‘Hé dikke darm!’ dan bedoel ik het waarschijnlijk niet zo kwaad.

   48. Mijn oma is de enige die ermee wegkomt me Poppedijntje te noemen.

   49. Ik zou het supertof vinden als ik de personages uit mijn boeken eens in het echt kon ontmoeten. Soms kan ik amper geloven dat ze alleen in mijn hoofd bestaan.

   50. Ik ben dol op de lente en de zomer, maar tijdens de warmste periode van het jaar krijg ik altijd een paar dagen extreem veel zin in kerst. De rest van het jaar heb ik zin in de zomer.

   51. Ik tel regelmatig de nachtjes tot aan mijn verjaardag, zelfs als dat nog heel lang duurt. Ik ben namelijk altijd bijna jarig. Mijn verjaardag is mijn favoriete dag in het jaar (al heeft die dag wel concurrentie gekregen sinds ik ineens ook boekpresentaties heb - zo’n boekfeestje voor je eigen boek is óók wel heel erg tof).

   52. Eén lezeres heeft ooit eens een fan art van Verkikkerd gemaakt en sindsdien blijf ik stiekem hopen dat meer creatievelingen haar voorbeeld volgen.

Reacties (18)

Laad vorige reacties
 • Mayke

  Joh, ik wil ook een berichtje met jouw hoofd erbij! Mooie website hoor, professioneel! Ik had wel een achtergrond met kleine drolletjes verwacht ;-) Xxx

 • Nathalie

  Haha top weet ik ook weer dat het woord slof eigenlijk muf betekend :P Quelle horreur wij Groningers met onze rare woorden.. Net als dat ik tegen een prikmug.. of gewoon mug wat is het eigenlijk(???) nog altijd neefje blijf zeggen. Toen ik stage liep bij de Tros snapten ze er soms helemaal niets van wat ik allemaal zei. Alleen spreek ik dan weer wel gewoon normaal ABN en geen Gronings omdat ik dat niet kan, alleen tja die woordjes hè die blijven er wel ingebakken zitten ;).

 • Dag Lisette,

  Hilarisch, deze feitjes. Het ergste is nog dat ik me in 80% van jouw feitjes herken... Alleen weet jij ze net even leuker te beschrijven :p Ik heb Verkikkerd nog niet aangeschaft, maar hij staat wel helemaal bovenaan op mijn verlanglijstje. Zal dus wel van de week worden ;) Ik ben heel benieuwd. Volgens mij is hij wel goed ingekocht door de boekhandels, want ik ben je boek al regelmatig tegengekomen!

  Groetjes, Marijke

 • Gerda

  Slof is toch gewoon slof? Of komt dat omdat ik ook uit het (soort van) Noorden kom? :)

 • Manon

  Het Noord-Hollandse woord voor 'slof' is BOL!
  De chips is helemaal bol haha.
  En oja, ik ben verslaafd aan verkikkerd! :)

 • Heel herkenbaar het "feitje" over lezen op de wc ;) ik doe dat ook ALTIJD, anders is het zo saai.
  en ja dan is ook het etiket van de wc - verfrisser goed

 • Jennifer

  Ik heb net je boek Verkikkerd uitgelezen en heb nu alweer heimwee. Het is een tijd geleden dat een boek me zo heeft aangegrepen, prachtig geschreven! Ik hoop dat er snel meer boeken zullen volgen en ik denk dat ik niet de enige ben die daarop hoopt ;)

  Groetjes,
  Jennifer

 • Harm

  Hoi Lisette,
  vanochtend in de auto naar je verhaal zitten luisteren. Moest erg lachen om je snelle repliek, zeker zo vroeg in de ochtend. Het heeft me erg nieyuwsgierig gemaakt naar je boeken, en vooral naar je schrijfstijl. Je hebt er een fan bij..

  Groeten
  Harm

 • Nicole

  Hahaha je weetjes zijn zoooo herkenbaar! vooral nummer 1!
  Je hebt alleen een klein foutje in nummer 39 zitten :( dan = dat


  39. Laatst kwam ik erachter dan Hugh Grant en Colin Firth allebei de 50 al gepasseerd zijn. Ik was in shock, maar ik zwijmel stiekem nog steeds op ze (ook al zijn ze even oud als mijn moeder).

  Komt er btw wel een deel 3 uit van Lucy?? of was dit het laatst wat we van Lucy te lezen krijgen? :(

  Liefs, Nicole

 • Hoi,
  Ik wil even zeggen dat ik absoluut verliefd ben op je schrijfstijl, en dat ik ook een trotse Cumberbitch ben. NATUURLIJK is een Colin Firth nog knap, bij bekende mensen telt de leeftijd nooit mee, sommigen zijn zelfs al dood, maar dat maakt niet uit, want ze blijven knap;););)

  Blijf doorschrijven, fantastisch wezen!

  x,
  Faye

Laat je reactie achter

0

Follow on Bloglovin

Twitter

Lis1988 Een van de reacties op het nieuwe stukje uit Verkikkerd 3 dat ik gisteren publiceerde: 'Olivier!! De beschrijving v… https://t.co/aQhsfz6Bk9
1hreplyretweetfavorite
Lis1988 De Telegraaf vindt het zelf ooook erg verontrustend. https://t.co/L9QNIyeS29
22hreplyretweetfavorite

Instagram

Facebook