Biografie

Biografie

Lisette Jonkman is op 16 juli 1988 geboren in Haarlem. ‘Op mijn vierde raakte ik gefascineerd door woorden, toen ik een set luisterboeken kreeg van mijn ouders. Ze hadden vast nooit verwacht dat hun voorleesluiheid zo goed zou uitpakken voor mij! Ik zat altijd met die koptelefoon op mijn hoofd, met een ingespannen blik starend naar de plaatjes op de pagina totdat de “ping” op het bandje me vertelde dat ik de bladzijde om mocht slaan. Af en toe las mijn moeder ook zo’n luisterboek voor, maar dan bleef ik haar verbeteren omdat ze woorden oversloeg of het niet op het juiste tempo vertelde.’

Luisteren werd lezen, lezen werd schrijven en schrijven werd een hobby. De hele basisschool lang schreef ze verhalen, voornamelijk griezelige. ‘Ik kon overal een verhaal van maken. Nog steeds, trouwens. Mijn moeder zei vroeger weleens dat ik in een schaap zou veranderen als ik nog wolliger ging vertellen.’ Toch duurde het tot groep 7 voordat ze besefte dat ze schrijfster wilde worden. ‘Dat kwam door mijn leraar, meneer Pullens. Hij las een paar van mijn verhalen en moedigde me aan om meer te schrijven. Ik weet niet of ik zonder zijn geloof in mijn kunnen mijn zinnen zo fanatiek zou hebben gezet op een boek schrijven. Daarom heb ik Glazuur ook opgedragen aan meneer Pullens. Hij had het eerste verhaal dat ik ooit schreef trouwens bewaard voor me, en gaf het aan me op de boekpresentatie van Glazuur. Zo geweldig lief!’
In de eerste klas van de middelbare school las Lisette Bridget Jones’s Diary en maakte daardoor kennis met een nieuw genre. ‘Dit was iets totaal anders dan de Virginia Andrews-boeken die ik destijds las. Bridget Jones is de anti-heldin der anti-heldinnen.’ Ze werd direct verliefd op de schrijfstijl van Helen Fielding en voor het eerst voelde ze iets wat ze sindsdien altijd gevoeld heeft als ik een heel tof boek leest: ‘Een soort jaloezie, vermengd met bewondering en een klein beetje verliefdheid.’

Na het behalen van haar havo-diploma koos ze voor een opleiding sociaal juridische dienstverlening in Groningen. Toen ze op de kleine opdracht een column te schrijven een 9 haalde, terwijl ze bij de overige vakken moest worstelen voor een 6, besefte ze dat ze niet op haar plek was. Ze switchte na een jaar naar journalistiek in Zwolle, waar ze zich als een vis in het water voelde. ‘Eindelijk schrijven. Eindelijk handvatten om mezelf te verbeteren. Mensen hoefden niet meer tegen me te zeggen dat ik “iets moest doen met schrijven”, want dat deed ik nu. Vooral de minor Verhalen in het derde jaar voelde als thuiskomen.’

Lisette Jonkman, Glazuur

In mei 2011 won ze met haar manuscript Glazuur de Chicklit Schrijfwedstrijd van Luitingh-Sijthoff, Chicklit.nl en Bol.com. ‘De zomer van 2011 was helemaal mijn zomer: ik tekende mijn auteurscontract bij Luitingh-Sijthoff, haalde mijn journalistiekdiploma en kreeg mijn eerste échte baan.’ Vanaf dat moment combineerde ze het schrijven en werken zo goed mogelijk. Dat dat niet altijd even makkelijk was, blijkt wel uit de gigantische vertraging die Verkikkerd opliep. ‘Drie weken nadat ik mijn eerste versie zou inleveren, zat ik nog steeds als een malle te schrijven. Het werd zelfs zo erg dat ik de telefoon nog amper op durfde te nemen als mijn uitgever belde!’ In november 2013 hakte ze de knoop door en koos ze ervoor fulltime te gaan schrijven. ‘De beste beslissing ooit.’

Glazuur verscheen in mei 2012. In recensies werd Lisette geroemd om haar humoristische, herkenbare en uitgesproken schrijfstijl. Iedere nieuwe reactie zorgde voor een grote glimlach (met drie rijen tanden en een onderkin, niet die glimlach die je voor de spiegel oefent). ‘Ik hoor van veel mensen dat ze hardop moesten lachen tijdens het lezen. Een groter compliment kun je me eigenlijk niet geven!’ Over grote complimenten gesproken: Glazuur werd door de lezeressen van Chicklit.nl verkozen tot Boek van het Jaar 2012.

Haar tweede roman Verkikkerd verscheen in juni 2013 en werd mogelijk nog enthousiaster onthaald dan Glazuur. Binnen drie weken kwam er een herdruk. De lezers sloten Lucy en ‘haar’ nerds meteen in hun hart. Verslingerd, het vervolg op Verkikkerd, verscheen in mei 2014.

Omdat Lisette toen ze begon met schrijven graag een boek vol tips had willen hebben om af en toe open te slaan voor haar eigen genre, schreef ze de hup-ga-nou-eens-schrijven-gids Schrijven kreng!, die in november 2014 in de winkels lag.

Momenteel werkt Lisette aan haar volgende roman én schrijft ze samen met Martin Gijzemijter een YA-serie.

 


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.