Bookhaul Boekenfestijn Utrecht 2014

Mijn portemonnee is me heel dankbaar dat ik pas deze editie te weten kwam wat het Boekenfestijn is. Astrid en ik hebben ons kostelijk vermaakt met tussen de tafels door struinen in de Jaarbeurs, waar het trouwens IJSKOUD was. Ik snap wel waarom die boeken zo goedkoop zijn: de organisatie bespaart op verwarmingskosten 😉 Hoewel ik driekwart van mijn stapel heb teruggelegd, kwam ik alsnog met vijftien boeken naar buiten. Gelukkig bezoekt het Boekenfestijn in juni Leeuwarden, en dat is superduperdichtbij! Scheelt toch weer wat reiskosten (die ik vervolgens weer kan uitgeven aan – wait for it – BOEKEN).

Mijn portemonnee is me heel dankbaar dat ik pas deze editie te weten kwam wat het Boekenfestijn is. Astrid en ik hebben ons kostelijk vermaakt met tussen de tafels door struinen in de Jaarbeurs, waar het trouwens IJSKOUD was. Ik snap wel waarom die boeken zo goedkoop zijn: de organisatie bespaart op verwarmingskosten 😉 Hoewel ik driekwart van mijn stapel heb teruggelegd, kwam ik alsnog met vijftien boeken naar buiten. Gelukkig bezoekt het Boekenfestijn in juni Leeuwarden, en dat is superduperdichtbij! Scheelt toch weer wat reiskosten (die ik vervolgens weer kan uitgeven aan – wait for it – BOEKEN).

De hele stapel. Ik schaamde me heel erg toen ik bij de kassa stond, maar gelukkig was ik niet de enige die zo’n berg boeken had geclaimd. En hé, als ik naar de Steps ga en een jurkje koop ben ik duurder uit. (Het gevolg is nu wel dat ik van mezelf geen nieuw jurkje voor mijn boekpresentatie mag kopen. Want geld. En het leven.)

Ik was van tevoren trouwens erg nieuwsgierig of ik ‘mezelf’ nog tegen zou komen, maar dat is niet gebeurd. Esmee van Storyhunters zei dat ze op de eerste dag van het Boekenfestijn wel twee exemplaren van Verkikkerd had zien liggen, maar dat die een uur later verdwenen waren. Jongens, ik voel me vereerd 🙂

 

Cecilia Ahern – Voor altijd

Op aanraden van Chantal van Gastel heb ik vorig jaar een boek van Cecilia Ahern gekocht: The time of my life. En WAUW. Ik wist meteen dat ik meer boeken van deze fantastische schrijfster wilde lezen. Toen ik dit boek voor minder dan 2 euro zag liggen, wist ik dus wel dat het sowieso met mij mee naar huis ging.

Al sinds hun kindertijd zijn Rosie en Alex onafscheidelijk. Rosie is dan ook ontroostbaar als Alex met zijn familie van Dublin naar Boston verhuist. Rosie besluit om naar de hotelschool in Boston te gaan als ze van school af is. Zo hoeven ze elkaar maar een jaar te missen. Maar het loopt anders. Rosie raakt zwanger en blijft bij haar ouders wonen om voor haar dochtertje te kunnen zorgen, terwijl Alex met een Amerikaanse trouwt. Hun magische band houdt beiden op de been tijdens alle ups en downs in hun levens, maar geen van beiden weet of hun vriendschap de jaren en kilometers – of nieuwe relaties – zal overleven. In Rosie’s achterhoofd speelt altijd de vraag of ze misschien ooitmeer hadden kunnen worden dan goede vrienden. Misverstanden, omstandigheden en pure pech hebben hen uit elkaar gehouden, maar als de ultieme kans zich aandient, zullen ze dan alles op het spel zetten voor echte liefde?

 

Gillian King – O, o, Olivia

Tot mijn grote schaamte heb ik nog niet alle boeken van mijn collegaschrijfstervriendinnen van de Blabla-vergaderclub gelezen! Gelukkig zag ik dit (gehavende) laatste exemplaar van O, o, Olivia liggen. Zo koop ik binnen een week twee boeken van Gillian, want donderdag schaf ik ook haar nieuwste pareltje Zwart wit al aan! 

Wakker worden naast een vreemde: het is de nachtmerrie van elke vrouw. Dit overkomt Olivia, die na een onenightstand geen idee heeft met wie ze nu eigenlijk het bed heeft gedeeld. Olivia maakt zich na deze misser vlug uit de voeten en gaat terug naar haar vriend, Maarten. Met hem heeft ze een supergoede relatie, toch? Maar de aantrekkelijke Sven blijft door haar hoofd spoken. Ze vertelt haar vriend niets over het slippertje, terwijl ze er wel over fantaseert en het ook uitvoerig bespreekt met haar vriendinnen. Het lijkt er steeds meer op dat ze zal moeten toegeven aan haar verlangen, hoe moeilijk dat ook is. En zelfs dan is het nog niet afgelopen met de leugentjes om bestwil. Olivia maakt er een puinhoop van die alleen zij kan opruimen.

 

Mariëtte Middelbeek – Turbulentie

Ik hoor heel veel goede verhalen over dit boek. Mariëtte Middelbeek is een van die schrijvers die al heel lang op mijn ‘WIL IK LEZEN!’-lijstje staan, maar van wie ik nog nooit een boek gekocht heb. Tot nu, dan! I’ll keep you posted. 🙂 

Sara Doesburg geniet met volle teugen van haar leven vol glamour. Als stewardess vliegt ze de hele wereld over en waakt ze met harde hand over haar maat 36. De mannen heeft ze voor het uitzoeken. Een baan van 9 tot 5? Een degelijk leven? Sara moet er niet aan denken! Ze heeft geen enkele behoefte om ook maar iets aan haar leven te veranderen. Maar dan wordt er bij haar zus Anouk borstkanker geconstateerd. Ineens is alles anders. Sara is de enige binnen de familie die haar vierjarige neefje Max onder haar hoede kan nemen. Weg vrijheid, weg luxe leventje! Ze zit niet te wachten op de verantwoordelijkheid voor een kind en verzet zich er dan ook met hand en tand tegen, maar je doodzieke zus kun je toch niet in de steek laten? Terwijl Anouk vecht tegen de kanker, probeert Sara met vallen en opstaan te wennen aan het kind dat haar leven op z’n kop zet.
En dringt zich de vraag op wat echt belangrijk is in het leven…

 

Fleur Brockhus – De urenfabriek

Dit boek kwam zo’n beetje tegelijkertijd met mijn debuutroman Glazuur uit en sindsdien ben ik er al nieuwsgierig naar, maar op de een of andere manier is het nog nooit in mijn winkelmandje terechtgekomen. Ook hierover hoor ik veel enthousiaste geluiden, dus toen ik dit gekreukte boek in de bak met laatste exemplaren zag liggen, griste ik het meteen mee. VAN MIJ. Moehahaha!

Op mijn eerste werkdag als aankomend advocaat zie ik, Felice Jansen, eruit zoals Maxima voordat ze getrouwd was; keurig, jong en lekker fris. Om half negen ’s ochtends fiets ik over de Amsterdamse grachten. Het kantoorpand van Blick Bleecker advocaten notarissen is gigantisch. Mijn stage gaat drie jaar duren, daarna een megasalaris met vette bonussen. Wie doet me wat?
Felice komt terecht bij patroon Ria de Roos op de sectie Arbeidsrecht. Ria blijkt een zuurpruim, opgefokt en kwaadaardig. Na een paar maanden is Felice eraan gewend dat ze nooit waardering krijgt. Ze raakt niet meer zo snel in paniek, gaat de beruchte vrijdagmiddag Blickborrel uit de weg, en weet hoe ze zich op zakenreizen heeft te gedragen. Maar de lange kantooruren en extreme werkdruk zijn funest voor haar seksleven. En wanneer de plagerige advocaat Simon steeds meer aandacht aan haar besteedt, gaat Felice grandioos voor de bijl. Een kijkje in de wereld van de Grote Advocatuur door de ogen van de dappere stagiaire Felice.

 

Patrick Ness – Het mes dat niet wijkt (Chaos #1)

YES, ik ben zo blij met dit boek! En zo nieuwsgierig! Het liefst had ik hem in het Engels gelezen, maar hé, zo’n goedkoop paard mag je niet in de bek kijken. Bovendien had ik al gezien dat de schrijfstijl heel bijzonder is, dus misschien is die in het Nederlands zelfs iets makkelijker te verteren.

Todd Hewitt is de laatste jongen in Prentissdorp. Het is een uniek dorp, want er klinkt voortdurend Herrie. Alles wat leeft denkt hardop. Todd hoort de geheimen en gedachten van anderen en zij ook van hem. Je kunt niet aan de Herrie ontsnappen. Er is geen privacy en er zijn geen geheimen. Maar dan ontmoet hij een meisje van wie hij geen gedachten hoort. Wie is zij? En hoe kan het dat zij niet is gedood door de Herrie, zoals alle andere vrouwen? Prentissdorp herbergt een geheim dat zo verschrikkelijk is dat Todd noodgedwongen op de vlucht moet slaan.
Maar hoe ontsnap je als iedereen je kan horen?

 

Niccolò Ammaniti – Zo God het wil

Ik heb nu drie boeken van Niccolò Ammaniti en hij verrast me iedere keer weer op een positieve manier. Ik heb eigenlijk niet eens gelezen waar dit boek over ging, maar het meteen in mijn mandje gelegd. Next!

De dertienjarige Cristiano Zena woont bij zijn vader Rino, een drinkende, werkloze, hardvochtige man, het soort dat je niet graag in het donker op straat tegenkomt. Maar Rino houdt van Cristiano en heeft zich vol overgave op zijn zoon gericht: vol tederheid en oprechtheid onderwijst hij hem in geweld en mishandeling. Terwijl Rino samen met zijn vrienden Quattro Formaggi en Danilo het plan heeft opgevat een pinautomaat op te blazen, om zo in hun dagelijkse behoeften te kunnen voorzien, kruisen hun wegen zich met die van Fabiana, het meisje op wie Cristiano heimelijk verliefd is, en haar vriendin Mariana. Wanneer het moment van de overval eraan komt, slaat de nacht om in een hallucinerende aaneenschakeling van rampen: een storm, een verkrachting, een dode. De redding moet komen van de meest onschuldige van allemaal: Cristiano. Zo God het wil toont de kracht van familiebanden, zelfs al is die familie het vertrouwen niet altijd waard. Ondanks de ellende waar ze dagelijks in leven is de grootste angst van Rino en Cristiano dat ze van elkaar gescheiden worden.

 

Niccolò Ammaniti – Laat het feest beginnen!

Zoals ik al zei staat ‘Ammaniti’ bij mij gelijk aan ‘prima, kopen!’.

In Laat het feest beginnen! draait alles om de clash tussen twee werelden: de wereld van de elite (rijk, beroemd, intelligent) en de arbeidersklasse, die alles doet om dagelijks geluk na te streven. De belangrijkste protagonisten in dit boek zijn: Fabrizio Ciba, een auteur die ooit een enorme bestseller schreef maar nu al jaren droog staat qua ideeën, en die maar niet kan beslissen of hij zal vluchten naar een Spaans eiland om daar zijn nieuwe roman te schrijven of dat hij toch naar de party zal gaan die de grootste vastgoedmagnaat van Rome, Sasà Chiatti, heeft georganiseerd. Mighele Natuzzi is de leider van de Wildebeesten van Abaddon. Terwijl hij overdag op zijn lazer krijgt van zijn baas (en schoonvader) bij de meubelwinkel waar hij werkt en in de avond geterroriseerd wordt door zijn permanent bruine echtgenote, spreekt hij één keer per week, in het diepste geheim, af met zijn volgelingen om de subtiele details van de Liturgie van de Duisternis door te nemen en te discussiëren over de beste manier om een offerlam te slachten. Hij staat onder aan de voedselketen, en de enige weg is die naar boven. Mighele en zijn volgelingen zijn erin geslaagd om te infiltreren in de party van Chiatti, en niemand is voorbereid op hun snode plannen…

 

Paul Murray – Skippy tussen de sterren

Dit boek heb ik een tijd geleden op veel blogs voorbij zien komen. Ik heb in de boekwinkel eens met een megaluxe editie in mijn handen gestaan, maar die heb ik toen toch maar teruggelegd omdat hij meer dan 20 euro kostte. Toen dit laatste exemplaar dus voor slechts € 7,50 voor me opdook kon ik het dus niet laten liggen! Ik ben heel benieuwd.

Skippy tussen de sterren beschrijft één enkele catastrofale herfst op het internaat Seabrooks, gezien vanuit zo’n twintig verschillende uitgeschreven perspectieven: studenten, docenten, administratieve krachten, priesters, vriendinnetjes, en de manager van een donutwinkel. In het centrum van alles staat Daniel Juster, bijnaam Skippy, wiens dood – in Ed’s Doughnut House, nadat hij nog net de naam van zijn vlam in frambozenvulling op de vloer heeft weten te schrijven – de opening vormt van de roman. Skippy tussen de sterren gaat vervolgens met flashbacks terug naar de maanden die eraan voorafgaan, maanden waarin de zwaarmoedige veertienjarige verliefd wordt, een gevecht wint, een geheim bewaart en de aandacht trekt van faculteitsleden die niet perse het beste met hem voor hebben. Onderweg leren we Skippy’s vrienden en kwelgeesten kennen: Ruprecht, Skippy’s bolle, geniale kamergenoot die experimenten uitvoert om de snaartheorie te bewijzen; Dennis, een aarts-cynicus wiens dromen zelfs sarcastisch zijn; Carl, Skippy’s rivaal in de liefde en psychopaat-in-de-dop; Lori, het object van Skippy’s dromen, die geobsedeerd wordt door een Britney Spears-achtig muziekdelletje en haar dieetpillen verbergt in de buik van haar teddybeer; en Mario, lieve, domme Mario, wiens obsessie met seks vermoeiend zou worden als het niet de bron was van vele hilarische slaapkamergesprekken tussen de vrienden.

 

 

Katie Fforde – Paradise fields

De boeken van Katie Fforde zagen er zo lief en gezellig en blij en leesbaar uit, dat ik bijna niet kon kiezen. Aanvankelijk had ik er vijf in mijn mandje, maar toen bedacht ik (met mijn hersenen, die ik heel soms gebruik) dat ik nog nooit een boek van Katie heb gelezen en dat ik misschien beter eerst één exemplaar kon halen. Stel je voor dat ik het helemaal niks vind en dat ik dan zit opgescheept met vier boeken die ik niet wil lezen. Waarom dit boek? Eh. Nou. Omdat ik de voorkant het mooist vond (je ziet dat ik hier het gebruiken van mijn hersenen alweer heb opgegeven).

It’s not as if Nel hadn’t enough on her plate already: organising a farmers’ market in the picturesque Paradise Fields and keeping track of her unnervingly beautiful teenage daughter – plus sorting out a houseful of animals – are quite enough to keep her busy. The last thing she needs is another complication in her life, but when her old friend Sir Gerald dies and his son, Pierce – accompanied by his glamorous American wife – takes possession of The Big House, it seems that preserving the Fields is not on his list of priorities. Nel takes up arms, determined to fight for the meadow and the market she loves. But whom can she trust? She’s pretty sure her friends Sacha and Vivian are on her side, but her sensible boyfriend Simon, an estate agent, is less encouraging. And then there’s Jake, the exaspering yet attractive stranger who kissed her under the mistletoe. Maybe she’s been a not-so-merry widow for far too long…

 

Santa Montefiore – The house by the sea

Ik heb nog nooit iets van Santa Montefiore gelezen, maar heel boekenland is verliefd op haar verhalen. Daarom nam ik dit boek ook meteen mee! Voor Moederdag liet ik mijn mama en die van Lau een boek uitkiezen. Lau z’n moeder koos dit exemplaar, dus ik leen het wel een keer van haar (als ik deze berg boeken heb doorgewerkt, tenminste).

Ten-year-old Floriana is captivated by the beauty of the magnificent Tuscan villa just outside her small village, and dreams of living there someday. When Dante, the son of the villa’s owner, invites her inside, she knows that her destiny is there, with him. But as they grow up they cross an unseen line, jeopardizing the very thing they hold most dear…Decades later and hundreds of miles away, a beautiful old country house hotel on England’s Devon coast has fallen on hard times. Its owner, Marina, hires an artist-in-residence to stay the summer and teach the guests how to paint. The man she finds is charismatic and wise and begins to pacify the discord in her family and transform the fortunes of the hotel. However, it soon becomes clear that he is not who he seems…From the Italian countryside to the English coast, The House by the Sea is a moving and mysterious tale of love, forgiveness and the past revealed.

 

Liz Braswell – The nine lives of Chloe King

Van BookBabbles‘ Dieuwke vernam ik dat dit een leuk boek was. Bovendien kostte het maar € 2,99 en het zijn dus drie boeken in één. Hallo, dit is de stem van de rede. Dit boek kun je niet laten liggen, zelfs al ziet het eruit alsof het drie keer is overreden en alsof daarna die kudde op hol geslagen gnoes uit The Lion King eroverheen heeft gestampt.

Chloe King is a normal girl. She goes to class (most of the time), fights with her mom, and crushes on a boy – or two. But around her sixteenth birthday, Chloe finds that perhaps she isn’t so normal after all. There’s the heightened night vision, the super fast reflexes – oh, and the claws. As she discovers who she is – and where she comes from – it is clear she is not alone. And someone is trying to get her.
Chloe has nine lives.
But will nine be enough?

 

Sarah McCoy – De bakkersdochter

Zo. Veel. Goede. Verhalen. Over. Dit. Boek. Ik twijfelde nog of ik het mee zou nemen, maar ik vermoedde dat mijn moeder het graag zou willen lezen. En mijn vermoedens waren juist: mam koos De bakkersdochter als haar Moederdagcadeautje.

Duitsland, 1945. De ergste terreur en wanhoop van de oorlog zijn tot nu toe voorbij gegaan aan de jonge Elsie Schmidt en haar familie. Ze worden beschermd door een hooggeplaatste Nazi die met Elsie wil trouwen. Maar als er in de nacht van Kerstavond een ontsnapt joods jongetje op de stoep van de bakkerij staat, weet Elsie dat ze alles wat ze liefheeft in gevaar brengt als ze de deur voor hem opent. Zestig jaar later, in El Paso, Texas, wordt journaliste Reba Adams er op uitgestuurd om een feel-good kerststuk te schrijven voor het plaatselijke blad. Reba is al jaren op de vlucht voor de herinneringen aan haar turbulente jeugd, maar ze is al lang genoeg in El Paso om er een full-time baan en een verloofde te vinden. Reba’s opdracht brengt haar naar een oude bakkerij aan de andere kant van de stad. Het interview zou hooguit een paar uur in beslag moeten nemen, maar de eigenaresse van Elsie’s Bakkerij laat zich niet makkelijk interviewen en Reba voelt zich genoodzaakt om keer op keer naar de bakkerij terug te keren. Voor Elsie zijn Reba’s vragen zijn een nare herinnering aan een donker verleden: haar leven in Duitsland tijdens die laatste sombere jaren van de Tweede Wereldoorlog. Maar als de levens van Elsie en Reba steeds meer met elkaar verweven raken, worden ze gedwongen om de ongemakkelijke waarheden uit het verleden onder ogen te zien en de moed te vinden om te vergeven.

 

Robin Wasserman – Frozen (Cold Awakening #1)

Ik ben een sucker voor mooie boeken. En dit boek zag er heel fancy uit! Het gaat over een meisje dat wordt overgeplaatst naar een ander lichaam, alleen is dit geen lijf van vlees en bloed, maar een mechanisch lichaam met huid eroverheen. Ik hou wel van verhalen die gaan over het vraagstuk wat iemand menselijk maakt. O, en had ik al gezegd dat dit boek er heel mooi uitziet? Het is een heruitgave van de Skinner-trilogie van Robin Wasserman, alleen het het nu dus de Cold Awakening-trilogie.

Everyone will die someday. Everyone but Lia. The Download was supposed to change the world. It was supposed to mean the end of aging, the end of death, the birth of a new humanity. But it wasn’t supposed to happen to someone like Lia Kahn. And it wasn’t supposed to ruin her life. Lia knows she should be grateful she didn’t die in the accident. The Download saved her–but it also changed her, forever. She can deal with being a freak. She can deal with the fear in her parents’ eyes and the way her boyfriend flinches at her touch. But she can’t deal with what she knows, deep down, every time she forces herself to look in the mirror. She’s not the same person she used to be.
Maybe she’s not even a person at all.

 

 

Robin Wasserman – Shattered (Cold Awakening #2)

De stem van de rede zei: ‘Hé Lis, leg dit boek nou weg. Straks vind je deel 1 niks en dan zit je hiermee opgescheept.’ Maar de stem van mijn innerlijke shopaholic gilde daar keihard overheen: ‘AAAAH KIJK NOU HET IS MAAR DRIE EURO JEMIG WAT STA JE HIER NOG GOOI IN JE MANDJE EN VERDER MEER MEER MEER!’ Dus vandaar. In verband met spoilers heb ik de achterkant niet gelezen en plaats ik ook de flaptekst niet hier. Ik heb mijn lesje geleerd van The Hunger Games, qua flapteksten lezen.

 

 

Jackie Collins – Poor little bitch girl

Ik sloeg dit boek open en begon een stukje te lezen en ineens werd ik door Astrid op mijn schouder getikt, toen ik al op pagina 6 was. ‘Ga je het helemaal uitlezen zodat je het niet meer hoeft te kopen?’ informeerde ze. ‘Is dat je nieuwe tactiek?’

First there’s Denver Jones, the hotshot attorney working in L.A. and Carolyn Henderson – personal assistant to a powerful and very married Senator in Washington with whom she is having an affair. Then there’s Annabelle Maestro – daughter of two movie stars – who has carved out a career for herself in New York as the madame of choice for discerning famous men. The three twenty-something women used to go to high school together in Beverly Hills and Denver and Carolyn have always kept in touch, but Annabelle is out on her own with her cocaine addicted boyfriend Frankie.Bobby is Frankie’s best friend – Bobby Santangelo Stanislopolous, that is, Kennedy-esque son of Lucky Santangelo and deceased Greek shipping billionaire Dimitri Stanislopolous. Now he owns Mood, the hottest club in New York, but back in the day he went to high school with Denver, Carolyn and Annabelle, and hung out with all three of them. Which means that Bobby knows everyone’s secrets – and he has some of his own, too.

 

 

Ik heb een hele nieuwe plank moeten leegruimen in mijn toch al halfuitgeleende boekenkast voor al deze mooie nieuwe aanwinsten. Is het al juni? Het was dan wel ijskoud en het rook niet erg lekker in de hal, maar ik wil terug!

Wat hebben jullie gekocht op het Boekenfestijn?

 

Liefs,

Lis


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.