Konijnenhandleiding

Ik ga op vakantie. Twee weken zon, zee en zeilen in Griekenland. Gelukkig heeft Lysanne zich in de week dat ik op Ameland zat aangeboden als huis- en konijnenoppasser en wil ze me die gunst opnieuw verlenen als ik over twee weken wegvlieg. Als bonus stuurt ze me ook elke dag updates (en foto’s!) over hoe het met de kleine monsters gaat. Een paar mensen vroegen of ik mijn konijnenhandleiding wilde delen, dus bij dezen. Enjoy 😉

Ik ga op vakantie. Twee weken zon, zee en zeilen in Griekenland. Gelukkig heeft Lysanne zich in de week dat ik op Ameland zat aangeboden als huis- en konijnenoppasser en wil ze me die gunst opnieuw verlenen als ik over twee weken wegvlieg. Als bonus stuurt ze me ook elke dag updates (en foto’s!) over hoe het met de kleine monsters gaat. Een paar mensen vroegen of ik mijn konijnenhandleiding wilde delen, dus bij dezen. Enjoy 😉 

Handleiding konijnen

 • 1x per dag schoon water in de flesjes
 • Hooiruifje altijd vol
 • 1x per dag allebei een handje voer in de bakjes
 • Als je ze af en toe wat lekkers wilt geven: wortels in de koelkast, opgedroogde stukjes brood op keukentafel. Je kunt ook gras voor ze plukken als je daar zin in hebt (hoeft niet hoor, aan hooi hebben ze in principe genoeg)
 • Om de dag schone wc’s (tenzij het tropisch wordt, dan het liefst elke dag)
 • 1x per week schone kranten in houten hok
 • Voor Guus vul ik zo vaak mogelijk het witte waterbakje bij, omdat ze de waterflesjes niet altijd snapt en daar heel gefrustreerd van wordt
 • Mooi weer? Zonnescherm naar beneden (is ook lekker om het wat koeler te houden in de slaapkamer)

  

Wc’s verschonen

 • Wc’tje leeggooien in de prullenbak (je kunt de prullenbak op het balkon zetten als dat makkelijker is)
 • Wc’tje in de douche vullen met heet water en een beetje wc-reiniger (die blauwe fles van AH Basic) en even laten intrekken
 • Goed schrobben met de borstel die in de douche ligt
 • Goed afspoelen en op laten drogen in de zon (of afdrogen met keukenpapier)
 • Stuk krant op maat vouwen op bodem wc (als er stukken krant uitsteken trekt Guus het eruit)
 • Krant bedekken met hooi
 • Blauwe wc in de hoek van het hok vastzetten met de haakjes om de eerste tralie van het hok heen (anders trekt Guus hem het hele hok door)
 • Witte wc vastzetten met de haakjes om het ijzerdraadje heen (zelfde verhaal, Guus is een hooligan)

Als de blauwe bak van het plastic hok vies is, kun je hem afspoelen in de douche en even boenen met wc-reiniger en goed afspoelen. Als je daar geen zin in hebt kun je hem schoonboenen met Mr Muscle (dat vind je in de Kermit de Kikkerbeker – Whopper had de fles stukgeknaagd).

 

Dingen die de konijnen graag doen die niet mogen

 • De wc insluipen en de Viva’s opeten en/of de wc-reiniger aanvallen en/of wc-borstel omgooien
 • De kledingkamer insluipen en aan de verhuisdozen knagen
 • De internetkabel doorknagen (serieus, hou Whopper uit de buurt van die kabel). Ook vinden ze de ventilator súperinteressant, dus als die aanstaat even oppassen, zowel voor het welzijn van de ventilator als dat van de konijnen
 • Aan de plinten knagen (die naast de wc is favoriet) of het behang opeten (daar heb ik in principe niet veel problemen mee, maar het behang is zo vies en oud dat ik liever heb dat ze hooi eten) Kauwen op kleren die op de grond gevallen zijn (bij voorkeur die van Lau, dus daar hoef je je weinig zorgen over te maken als wij op vakantie zijn). Whopper vindt leer ook lekker, dus oppassen met je handtas
 • Als Guus lang binnen is doet ze soms een plasje. Sowieso is het verstandig om Guus altijd goed in de gaten te houden, want ze heeft plannen om de wereld over te nemen
 • ‘s Nachts maakt Guus graag herrie door ergens heel luidruchtig te gaan graven. Wat helpt is naar buiten gaan (als het zo storend is dat je er wakker van wordt) en haar even te aaien. Of even doen alsof er iets gebeurt in het houten hok – gelukkig is ze snel afgeleid

Verder handig om te weten

 • Ze spelen graag met wc-rolletjes. Ze eten ze ook op, maar dat kan niet veel kwaad (bovendien kun je dat niet voorkomen)
 • Whopper is in de rui. Ik probeer hem iedere dag even te plukken, maar je kunt hem ook borstelen (borsteltje ligt in de boekenkast). Vind je dat vies, dan kun je hem ook gewoon lekker een rommelige haarbal laten zijn. Moet-ie zich maar beter wassen.
 • Optillen vinden ze niet chill. Aaien wel!
 • Guus doet altijd alsof je haar mishandelt, dus don’t worry, je doet haar geen pijn door alleen te aaien
 • Guus had begin van de week een nattig oogje. Mocht dat weer terugkomen, dan even schoonmaken met nat wattenstaafje. Als ze in haar houten hok zit, blijft ze daar wel lief voor zitten. Volgende dag is het dat vaak weg (haar ogen raken een beetje geïrriteerd van al dat rondvliegende haar van Whopper) (je zal maar allergisch zijn voor je vriendje, stel je voor)
 • Als het heel lekker weer is, doe ik het houten hok vaak open en zet ik de voorkant (met de ruif en het waterflesje) ergens neer dat ze er nog wel uit kunnen eten/drinken
 • Alles wat je buiten laat staan/liggen, valt ten prooi aan de konijnen. Boeken en ander karton eten ze op, glazen en mokken duwen ze om en met borden gaan ze schuiven. Bottom line: als het op het balkon staat, is het van hun.

 

Het mag duidelijk zijn: mijn konijnen zijn rasechte terroristen. Ik ben heel blij dat Lys op ze gepast heeft terwijl wij Ameland onveilig maakten en opnieuw als we naar Griekenland gaan!

 

Liefs,

 Lis


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.