VIVAblog: Gooi je bilhaar los!

Whopper is in de rui. Dat is normaal voor een konijn, dus tot zover is het allemaal prima. Alleen is Whopper een extreem lui konijn, dus gaat die rui niet zo snel. Guus doet haar best om hem vaak te wassen en ook ik stort me regelmatig op hem voor een pluksessie, maar desondanks vind ik al ruim een maand fijn zwart konijnendons op de vreemdste plekken.

Whopper is in de rui. Dat is normaal voor een konijn, dus tot zover is het allemaal prima. Alleen is Whopper een extreem lui konijn, dus gaat die rui niet zo snel. Guus doet haar best om hem vaak te wassen en ook ik stort me regelmatig op hem voor een pluksessie, maar desondanks vind ik al ruim een maand fijn zwart konijnendons op de vreemdste plekken.

Op mijn kleren, in mijn ogen, in mijn cornflakes en in grote stofwolken op de grond. En het grote verhaarfeest is nog lang niet klaar; Whopper heeft nog altijd een soort jurk aan. Die krans dons rondom zijn billen wil maar niet verdwijnen.

Brei een trui van mijn rui

Hoewel wij behoorlijk te lijden hebben onder zijn haarverlies, lijkt Whopper zelf nergens last van te hebben. Goed, er komt iedere dag een hoeveelheid haar van hem af waar je makkelijk een kleutertrui van kunt breien. En oké, er loopt de halve dag een idioot mens achter hem aan die hem paait met brokjes en vervolgens haar vingers, natte handen of een kammetje op hem loslaat. Maar hij heeft zijn hooi, zijn konijnenvriendin en zo nu en dan een wc-rolletje om op te kauwen. Waarom zou hij zeuren? Dat haar is hij binnenkort kwijt en dan kan hij er weer een half jaar tegenaan.

Een sociale rui

Terwijl ik kijk naar een nieuwe handvol haar die ik van hem af heb geplukt, bedenk ik ineens iets. Eigenlijk zouden wij eens in de zoveel tijd ook zo’n rui moeten hebben. En dan bedoel ik niet dat we spontaan een hele lading haar verliezen en twee maanden lang voor schut lopen met een halve winterpels op onze billen. Nee, ik denk meer aan een levensrui. Alle zaken in je leven die je uit gewoonte aanhoudt, maar die stiekem alleen nog maar ballast zijn: weg ermee!

Midden in de zomer

Die uitzichtloze baan. Die scharrel op wie je wild verliefd bent maar die nooit van zijn bindingsangst af gaat komen. Die ene vriendin die als een zwart gat al je aandacht opzuigt en er nooit iets voor teruggeeft. Herevalueer je huidige vachtje/hachje en bedenk eens of je misschien aan een rui toe bent. En mocht dat het geval zijn: gooi je bilhaar los en schud al die zaken van je af! Laat je trouwens vooral niet tegenhouden door het feit dat het al bijna augustus is bij het plannen van je rui. Whopper laat zich ook niet tegenhouden door de maand van het jaar en bewijst daarmee: een midzomerrui kan prima.

 

Deze blog verscheen op 27 juli 2014 op Viva.nl.


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.