NaNoWriMo: schrijf in één maand een boek!

Nog zeven nachtjes slapen, dan verschijnt mijn hup-ga-nou-eens-schrijven-gids Schrijven kreng!. En hoe kun je beter beginnen met die roman die al eeuwen in je hoofd rondzwemt dan met NaNoWriMo? In november schrijven talloze creatievelingen over de hele wereld in één maand een roman van minstens 50.000 woorden. Nu denk je misschien: ‘Dat kan helemaal niet!’, maar als je meedoet zul je versteld staan van je eigen doorzettingsvermogen. En wie weet waar het je brengt… Wist je dat mijn debuutroman Glazuur begon als NaNo-novel?

Nog zeven nachtjes slapen, dan verschijnt mijn hup-ga-nou-eens-schrijven-gids Schrijven kreng!. En hoe kun je beter beginnen met die roman die al eeuwen in je hoofd rondzwemt dan met NaNoWriMo? In november schrijven talloze creatievelingen over de hele wereld in één maand een roman van minstens 50.000 woorden. Nu denk je misschien: ‘Dat kan helemaal niet!’, maar als je meedoet zul je versteld staan van je eigen doorzettingsvermogen. En wie weet waar het je brengt… Wist je dat mijn debuutroman Glazuur begon als NaNo-novel?

NaNo-wattes?

NaNoWriMo is een afkorting van de National Novel Writing Month (maar de meeste mensen noemen het NaNo, omdat dat korter is). Het doel van deze maand is om in de 30 dagen die november rijk is een roman van 50.000 woorden te schrijven. Meer mag altijd, maar 50.000 is het doel.

En verder?

Nou, dat was het. Dat is het enige doel. Een roman schrijven in 30 dagen. Verder zijn er geen regels. Je hoeft hem nooit aan iemand te laten lezen. Je mag zelfs 50.000 keer het woord ‘poep’ opschrijven – al weet ik niet hoeveel potentiaal je roman dan heeft, maar als het jou blij maakt, mag het.

Maar er zit vast een addertje onder het gras, of niet dan?

Nee.

Het is een project dat je enkel voedt met je eigen enthousiasme – en het kost niks. Tenminste, geen geld. Als je zou kunnen betalen met het bewijzen dat je je eigen deadlines kunt halen en een fricking keiharde doorzetter bent, dan zou je aan het eind van november schatrijk zijn.

Er zit een boek in jou

‘Ik wil ooit ook een boek schrijven.’

Heb jij jezelf weleens betrapt op die uitspraak? Of die gedachte? Ik zei het ook altijd voordat ik Glazuur schreef. Wannéér ‘ooit’ dan eigenlijk was, specificeerde ik nooit voor mezelf. Een boek schrijven is tenslotte iets Groots en Gewichtigs; daar moet je jááááren voor uittrekken.

Of niet.

Mijn vriendin Marije wees me in oktober 2010 op het initiatief van NaNo. ‘Maar waarom zou je dat wíllen?’ vroeg ik. ‘Je moet toch voor kwaliteit gaan, en niet voor kwantiteit?’

‘Bij NaNo draait het juíst om kwantiteit,’ legde Marije uit. ‘Je mag een heel diepzinnig boek schrijven, maar het hoeft niet. Je hoeft niet eens van tevoren te bedenken waar je boek over gáát. Je begint gewoon met schrijven en stopt niet tot je 50.000 woorden hebt.’

Eerst vond ik het maar een stom idee. Natuurlijk had ik een boekidee, maar waarom zou ik dat in een maand uitwerken? Dan zou het toch nooit goed worden?

En daar zat ik verkeerd. Als je jezelf namelijk geen harde deadline stelt, blijf je voor altijd zeggen dat je wel ‘ooit’ een boek wilt schrijven. En het idee blijft borrelen, vlak onder de oppervlakte, maar je gaat niet aan de slag. Ik niet, tenminste.

Dankzij NaNo heb je niet alleen een deadline (30 november om 23:59 uur moet het af zijn), maar je hebt ook een enthousiaste groep mede-NaNo’ers om je door de pieken en dalen heen te sleuren. De ene dag schrijf je misschien niet zoveel als de andere dag. Je bent waarschijnlijk niet altijd helemaal zeker van welke kant je roman opgaat. Soms zit je in de knoop met je plot. Maar HET KOMT GOED.

Dit kun jij. Net als ruim 300.000 andere schrijvers over de hele wereld, ga je jezelf verbaasd laten staan door in één maand een boek te schrijven.

Een BOEK. Zeg maar dag tegen ‘ooit’.

‘Ik wil ook ooit in november een boek schrijven.’

Doe mee en verander je leven voorgoed

Meedoen aan NaNo is niet alleen een leuk initiatief. Het kan je leven veranderen. 1 december 2014, 00:01 uur, kan het moment zijn waar je voor altijd op terugkijkt als ‘de eerste keer dat ik de eerste versie van een roman af had’. En weet je wat het leuke van schrijven is? Je kunt het, je bent er hartstikke goed in. Je moet alleen jezelf zien te overtuigen. De gedachte die mij op het dieptepunt van mijn eerste versie altijd weer helemaal oppept is: ‘Ik kan dit. Ik heb het namelijk al eerder gedaan. Meerdere keren, zelfs!’

Dus ga naar www.nanowrimo.org, maak een profiel aan en zoek vrienden op om je te motiveren! Mijn profiel vind je hier, mocht je me toe willen voegen. Doen we gezellig samen een wedstrijdje wie z’n woordenbalkje het eerst vol heeft!

Elke dag inspiratie

Om je een steuntje in de rug te geven, post ik in november elke dag een schrijfquote op mijn Instagram. O, en het helpt natuurlijk ook om Schrijven kreng! snel nog even te lezen voordat NaNovember begint! (Ik moet natuurlijk wel een béétje reclame maken.)

Ga jij meedoen aan NaNoWriMo volgende maand?
 

Liefs,

Lis


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.