Alle tofheid uit 2014

Ik ben een ietsepietsie laat met mijn jaaroverzicht, maar aan het eind van 2014 had ik het te druk met oliebollen eten en bubbelwijn drinken om me storten op een recap van het jaar. Toch wil ik graag nog even stilstaan bij wat een bijzonder jaar 2014 voor me was. Het eerste jaar waarin ik fulltime schrijfster was. Dus hierbij: de overzicht van vorig jaar. Start de soundtrack!

Ik ben een ietsepietsie laat met mijn jaaroverzicht, maar aan het eind van 2014 had ik het te druk met oliebollen eten en bubbelwijn drinken om me storten op een recap van het jaar. Toch wil ik graag nog even stilstaan bij wat een bijzonder jaar 2014 voor me was. Het eerste jaar waarin ik fulltime schrijfster was. Dus hierbij: de overzicht van vorig jaar. Start de soundtrack! 

Januari

 • Verkikkerd veroverde de DERDE plaats in de Boek van het Jaar-verkiezing op Chicklit.nl, na toppers Chantal van Gastel en Gillian King! Wauw, fantastische plaats <3
 • Voor het eerst in mijn leven lid geworden van een sportschool. Misschien ook een goed voornemen voor de huidige januari.
 • Nieuwe auteursfoto’s! Dit ben ik dus – dat je niet denkt dat ik een stand-in topmodel heb ingehuurd.
 • Lau en ik waren 7 jaar samen <3
 • Mijn mama stond in de VROUW met haar B&B Hunzepleisterplaats!

Februari

 • De prijsuitreiking van de Paul Harland Prijs 2013, waarbij ik jurylid was, was op 8 februari in Delft. Ik ging erheen samen met Marije en heb me kostelijk vermaakt. Esther Scherpenisse werd de winnares van de wedstrijd met haar verhaal Ter Ziele. In deze editie van de Paul Harland Prijs is zij jurylid!
 • Supervet concert van Brother And Bones. En per ongeluk een glas gejat, eh, oeps.
 • Martin en ik bombardeerden Everything Is Awesome tot ons levensmotto.
 • Vivabloggersmeeting in Utrecht!
 • We moesten afscheid nemen van Sam, de hond van mijn ouders.

 

Maart

 • Yay, ik ontving een uitnodiging voor het Boekenbal! Omdat ik niet wist welke jurk ik moest kiezen, liet ik mijn lezers kiezen.
 • Ik ging naar de reünie van groep 8 van mijn basisschool, de St. Franciscusschool in IJmuiden 🙂 Het was heel tof om bij te kletsen met een groot deel van mijn groep 8. Sommige klasgenoten had ik al 14 jaar niet gezien!
 • Lau moest voor zijn werk naar een congres in Berlijn en ik mocht mee!
 • Tijd voor een lunch met kiplitcollegavriendinnen Astrid Harrewijn, Chantal van Gastel en Gillian King. In de rest van het jaar hebben we door drukke agenda’s niet meer met z’n vieren tegelijk af kunnen spreken, maar hopelijk lukt dat in 2015 wel weer 🙂
 • IK GING NAAR HET BOEKENBAL! In mijn democratisch gekozen Pinojurk maakte ik de Amsterdamse Stadsschouwburg onvelig, samen met Hedda, Febe, Thomas, Singha, Astrid, Marie Lotte en Shemara. Woop woop!

 

April

  • Lisje B en ik gingen samen voor het eerst naar de Elf Fantasy Fair. Het was fantastisch! En O MY GOD ik ben met Chewbacca op de foto geweest.
  • Met de meiden van Adorable Books onthulde ik het omslag van Verslingerd! Het filmpje bevat naast het omslag ook een paar bloopers, als bonus 😛

 • Ik boekte samen met Lau en Arnoud een zeilvakantie in de zomer. In Griekenland. Twee weken op een boot – zou ik dat wel trekken?
 • De drukproef van Verslingerd was binnen, dus tijd om te corrigeren!

 

Mei

  • Boekpresentatiemaand! Allereerst woonde ik de boeklancering van Eline Stiekema’s Dubbelspel bij. Met haar manuscript won ze de Chicklit Schrijfwedstrijd. Ze droeg trouwens een superleuk jurkje!
  • De tweede lancering waar ik bij mocht zijn was die van Martins Dansen met herinneringen, op het Mediapark in Hilversum. Woop woop!
  • Daarna presenteerde Gillian haar nieuwste boek Zwart-wit in Den Haag. Van tevoren ging ik nog een gezellig hapje eten met Astrid en na afloop gaf ik Petra een lift naar huis. Awesome dag!
  • Studievriendin Astrid en ik gingen een middagje shoppen op het Boekenfestijn in Utrecht. Ik heb me niet in kunnen houden en kwam thuis met een gigantische stapel boeken.
 • Over boeken gesproken: er kwam een doosje blijheid binnen. Ik werd er superhysterisch van.

 • Lau en ik gingen een weekendje naar Terschelling om Anne en haar familie te terroriseren. Met prachtig weer en een bonus van paardrijden (zonder Lau, dan) konden we onze lol niet op 🙂
 • Samen met mam, Martin en Daynon ging ik voor het eerst in mijn leven naar De Toppers! Het thema was Rood-Wit-Blauw en wij zaten, zoals je kunt zien, in het rode vak. We lieten de pret (die tot diep in de nacht duurde) geenszins drukken door het feit dat ik de volgende dag vroeg op moest voor de boekpresentatie van mijn eigen boek.
 • Want op de prachtige zaterdag 31 mei leidde ik een select aantal boekbloggers rond over de campus van Enschede – op segways! Daarna gingen we naar De Vestingbar om Verslingerd geheel in nerdstyle te lanceren. YEAH!

 

Juni

 • Mijn broertje haalde zijn diploma! Feest 😀
 • Ik nam een persoonlijk voorwoordje op voor het luisterboek van Verslingerd op het kantoor van Storytel.
 • Op de aanbiedingsvergadering van LS Amsterdam gaf ik een miniworkshop Overdrijven, ter ere van Schrijven kreng!.
 • Met Lisje B ging ik naar het Barista-feestje om Elsbeth Witt te interviewen (en natuurlijk om heel veel taart te eten). Na afloop dronken Lisje, Elsbeth en ik nog een wijntje op het terras en toen kwam lieve lezeres Cindy met een stapel boeken langs voor een privésigneersessie! Superleuk 🙂
 • Ik ging samen met mam naar het Boekenfestijn Leeuwarden en kocht wederom veel te veel leesvoer.
 • Lysanne deed de legendarische uitspraak: ‘Ga je mee naar de Grote Markt? Er is een optreden van Fluf.’ (Ze bedoelde Bløf.)
 • Goed, de maand hiervoor verscheen mijn derde boek, maar in juni onthulde ik alvast het omslag van Schrijven kreng!, mijn vierde boek dat aan het eind van 2014 verscheen.

 

Juli

 • IK WAS JARIG! Op 16 juli werd ik 26 jaar. Op diezelfde dag ontdekte ik mijn eerste grijze haar. Ik trok hem er stiekem uit, ook al had Lysanne me het uitdrukkelijk verboden.
 • Op de warmste dag van het jaar (!) vierde ik mijn verjaardag voor vrienden en familie. Lau en ik sleepten alle meubels en de wereld aan koude voetenbadjes naar buiten om de hitte enigszins draaglijk te maken. Het was een fantastische dag/avond/nacht. En ik was blij dat we de kerstverlichting op het balkon gewoon het hele jaar hebben laten hangen. Luiheid loont!
 • Lau en ik gingen op vakantie naar konijnenparadijs Ameland, samen met mam, Frank, mijn broertje en zusje. Het was twee dagen mooi weer en de rest van de tijd regende het, maar hé, we hadden een shitload aan spelletjes bij ons en er waren fietsen, dus we vermaakten ons prima.
 • Ik doneerde 25 centimeter van mijn haar aan Stichting Haarwensen. Ik heb er geen seconde spijt van gehad!
 • We hadden het er al een jaar over, maar in juli 2014 kwam het kopje koffie met Cynthia er eindelijk van. Ze is de eigenaresse van MissLipgloss.nl en ik hoopte al dat ze net zo blij en leuk als op haar website zou zijn EN DAT WAS ZE OOK GEWOON AAAAH 🙂

 

Augustus

 • Met Lau en Arnoud ging ik op de tofste vakantie van mijn leven. Twee weken lang zeilen en sightseeën in Griekenland. Mag ik terug?

 • Bij thuiskomst was ons konijntje Guus heel ziek. We gingen met haar naar de dierenarts en moesten haar laten inslapen, een jaar nadat we haar uit het asiel hadden gehaald.
 • Party time: het nieuwe e-bookinitiatief Elly’s Choice werd gelanceerd! Samen met Lisje B maakte ik het feestje onveilig. We maakten het zo leuk dat we uiteindelijk met de pumps in de hand op onze panty’s door het Vondelpark terug naar huis strompelden. Topavond!
 • O, en this happened: op de foto met Saskia Noort. Fangirl-momentje!
 • We hielpen Lys verhuizen naar haar nieuwe stulpje.
 • We namen afscheid van Laurens’ opa. Augustus was een gekke maand met extreme uitschieters naar boven, maar ook naar beneden.

 

September

 • Frank, een vriend van Lau, organiseerde een huiskamerconcert bij hem thuis van twee in Nederland nog onbekende muzikanten: Siv en Jesse Hanson. Tof om bij te zijn!
 • We adopteerden een nieuw vriendinnetje voor Whopper uit het asiel in Drachten: Twix! Heel jong en heel terroristisch.
 • Ik was op Manuscripta en daar heb ik HEEL VEEL lezers ontmoet! ZO LEUK. En Jill Mansell (voor de dérde keer, wauw, nooit gedacht dat ooit te zullen zeggen) 😀
 • De eerste proef van Schrijven kreng! kwam binnen, opgemaakt en wel. Heel veel hartjes.
 • Mijn trouwe HTC Desire Z gaf definitief de geest. Gelukkig had Martin een vervangende telefoon voor me: een Galaxy Halfzuster s4 (zoals je ziet ben ik nog geen vriendjes met Autocorrect).
 • Over Martin gesproken: we hadden een verkennend gesprek bij LS Amsterdam om te praten over ons idee voor een boekenserie. *spannend muziekje*
 • O, en ik sta nog altijd vrij stevig achter deze uitspraak die ik in 2012 deed:
   

 

Oktober

 • Begin oktober werd ik door Radio 1 geïnterviewd over mijn boek Schrijven kreng!, in het kader van de Nobelprijs van de Literatuur die werd uitgereikt. Heel leuk gesprek gehad in het programma VROEG (was wel vroeg: om 5.00 uur) met Deborah Blekkenhorst 😀
 • Lau kreeg te horen dat zijn promotieplek bij Philips doorging, dus moesten we zo snel mogelijk een plekje in het zuiden van het land vinden. Ik pakte onze spullen alvast in dozen en gooide heel veel weg, want ook al wisten we nog niet waar we precies heen zouden verhuizen: verhuizen gingen we! Binnen een week hadden we een huis gevonden en konden we onze spullen in een verhuistruck laden.
 • We verhuisden in één dag van Drachten naar Helmond, met hulp van Frank en Arnoud. DIKKE THANKS GUYS.
 • Niet alle spullen hadden de verhuizing zonder kleerscheuren overleefd. Ik heb bijvoorbeeld een paar weken lang op deze manier de was gedaan, omdat de deur van de wasmachine anders opensprong.
 • Bij Westerhoff Boeken in Zwolle was de halve etalage ingericht met mijn boeken! Wauw, wat een eer. Omdat ik er zo van onder de indruk was (en een goed excuus nodig had om naar Zwolle te komen voor een date met Linda) ging ik langs om ook even in de etalage te staan.
 • Eind oktober zou Schrijven kreng! eigenlijk verschijnen. Dat werd helaas eind november, omdat er toch wel heel veel correctiewerk bleek te zijn (een drukproef met zo’n toffe opmaak aanpassen is veel meer werk dan een ‘normale’ drukproef corrigeren). Ik bereidde me voor op boze teleurstelling, maar kreeg alleen maar lieve, begripvolle reacties van jullie. Ik hou zo van mijn lezers. O jongens. Ik werd er emo van.
 • Ik hitste iedereen op om mee te doen aan NaNoWriMo en schreef een blog waarin ik alle redenen opsomde om in één gestoorde maand een heel boek te schrijven.
 • In oktober had ik nog altijd ruzie met Autocorrect op mijn nieuwe mobiel, die inmiddels was omgedoopt tot Valse Halfzuster.

 

November

  • NaNo-vember! Ik postte in november elke dag een schrijfquote om mijn mede-NaNo’ers (en mezelf, ahum) te motiveren.
  • Mijn laatste klusje voor Chicklit.nl: ik ging naar Antwerpen om mijn grote chicklit-heldin Madeleine Wickham (beter bekend als Sophie Kinsella) te interviewen! Het stond echt op mijn bucket list om haar een keer te ontmoeten 😀 Ze is in het echt net zo lief, grappig en vlot als je hoopt terwijl je haar boeken leest.
  • Samen met vormgeefster Marlies nam ik een kijkje bij de drukker, waar Schrijven kreng! van de persen rolde. Zo maf en gaaf en supertof om te zien!

 • ZOVEEL TOFHEID: een pallet vol Schrijven kreng! 😀
 • Martin en ik tekenden bij LS Amsterdam het contract voor Magic Inc, onze Young Adult-serie waarvan eind 2015 het eerste deel verschijnt. Zo spannend!
 • Ik gaf workshops op I LOVE BEAUTY, het event dat werd georganiseerd door MissLipgloss.nl’s Cynthia. Drie dagen lang gaf ik een zaal van 50 man (of eigenlijk: 50 vrouw – er zat maar één keer een man tussen) advies over schrijven. Stiekem ben ik best trots op mezelf dat ik van de stotterende hoop awkwardness die ik was tijdens de boekpresentatie van Verslingerd ben veranderd in iemand die redelijk gemakkelijk voor groepen spreekt. Face your fears! Daarnaast had ik hulp van Marieke, Martine, Brenda, Astrid, Linda en Lau en dat is alleen al reden voor een feestje (slaapfeestje bij Linda!) 😀
 • Bij Scholieren.com gaf ik 8 tips voor de awesomificatie van een blog. Wat een enthousiaste en getalenteerde jonge schrijvers zitten daar! 😀

 

December

  • Op 3 december lanceerden we Schrijven kreng!, mijn hup-ga-nou-eens-schrijven-gids. Een bescheiden feestje op de uitgeverij met een paar van mijn favoriete bloggers en een klein groepje lieve vrienden en familie. Dit jaar heb ik dus een gigantisch grote feestelijke buiten-met-veel-zon-en-bier-presentatie gehad, én een intieme presentatie met thee en Schrijven kreng!-tompoucen, terwijl het buiten superkoud was. I loved them both <3
  • Ik was weer op Radio 1! Linda, de producer van VROEG, belde me om te vragen of ik zin had om een uur lang in de uitzending te zijn. Ondanks het bizar vroege tijdstip (tussen 5.00 en 6.00 uur) heb ik me kostelijk vermaakt 🙂 Deborah en ik hebben het gehad over schrijfmuziek, cynische kloo—fmachines en waarom schrijven nou gewoon zo awesome is.
  • Lys en ik trokken tijdens ons Horrordate-weekend de hysterische kerstwinkel hier in Helmond leeg en tuigden de lelijkste glitterkerstboom OOIT op. YES! Hij staat nog steeds hier in de huiskamer te shinen.
  • Samen met Martin startte ik de YouTube-serie Lis en Martin vragen zich shit af. Het mooie aan deze serie is dat we het maken alleen al zo leuk vonden, dat de reacties ons niet eens erg veel konden schelen. Inmiddels zijn er 6 episodes en binnenkort nemen we er meer op.

  • Voor de feestdagen trokken Lau en ik naar het noorden des lands om onze families op te zoeken. We belandden in een soort zwart gat, gevuld met eten, gezelligheid en drank. Ik had op geen enkel moment enig idee wat voor dag het was of hoe laat het was. Heerlijk.

 

Jeetje, wat was 2014 een vol, hysterisch en supertof jaar! Ik heb zoveel toffe dingen gedaan en leuke mensen ontmoet. Een bedankje aan iedereen die 2014 tot zo’n mooi jaar heeft gemaakt lijkt me hier wel op z’n plaats 🙂

BEDANKT! <3

En voor 2015 alvast een goed voornemen:

 

Liefs,

Lis 


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.