UPDATE | over Verknocht, Onbreekbaar en nieuwe plannen

Het is een tijdje geleden dat ik iets op mijn website postte, en dat terwijl er toch genoeg noemenswaardigs is gebeurd het afgelopen jaar. Zo schreef ik een volledige trilogie (Onbreekbaar) én de eerste 20.000 woorden van mijn nieuwe roman Verknocht (het vervolg op Verkikkerd en Verslingerd). En over dát boek wil ik het als eerst even hebben!

Afgelopen zaterdag postte ik de cover reveal op social media. Oké, oké: stiekem stond het omslag al een hele tijd in online boekwinkels om gereserveerd te worden, maar ik had er nog niets officieels over gezegd omdat ik eerst graag de Onbreekbaar-boeken af wilde hebben. (Dat is gelukt, trouwens: vandaag stuurde ik de laatste correcties voor deel 3 Op Gevoel naar de uitgever! DE REEKS IS AF!)

Verknocht

Naar aanleiding van de cover reveal kwamen er een hoop vragen en opmerkingen. Heel veel ‘yay’ en ‘zin in’ natuurlijk (wat ik enorm waardeer), maar ook wat kritische noten (wat ik snap). Daarom even de meestgestelde vragen op een rijtje!

 


Waarom ziet Verknocht er anders uit dan Verkikkerd en Verslingerd?

Aaaah, ik weet het: als je net zo’n boekenfreak bent als ik, baal je ervan als een serie met een andere opmaak wordt voortgezet. Dat staat toch een beetje gek in je boekenkast.

Mede daarom verschijnen Verkikkerd en Verslingerd ook opnieuw, in dezelfde stijl, voor 10 euro per stuk. Natuurlijk begrijp ik het heel goed als je geen 20 ekkies gaat uitgeven aan boeken die je al hebt, maar als je het dus echt een probleem vindt (of een goede reden zoekt om je oude exemplaren weg te geven aan je moeder/zusje/buurmeisje/vriendin), dan is er mogelijkheid om de serie netjes matchend te krijgen!

Wat ook meeweegt is dat Verkikkerd in 2013 is verschenen en Verslingerd in 2014. Verknocht verschijnt in 2019, dus respectievelijk zes en vijf jaar later. Er is in de tussentijd een hoop veranderd in de boekenmarkt, dus ik begrijp dat mijn uitgever niet staat te springen om een boek met een ‘ouderwetse’ vormgeving op de markt te brengen.

Kun je niet een kleine oplage in de oude stijl uitbrengen?

Nee, sorry! Ik weet dat auteurs die in Engelse taalgebieden verschijnen soms verschillende omslagen hebben, bijvoorbeeld omdat er speciaal voor de lezers van het eerste uur een kleine oplage wordt uitgebracht in de ‘oude’ stijl, zodat het mooi staat in de boekenkast. Ik verkoop daar echter simpelweg niet genoeg boeken voor. Het kan financieel niet uit om twee verschillende omslagen op de markt te brengen voor het (relatief kleine) Nederlandse taalgebied.

Je zegt dat hij in april 2019 verschijnt, maar op alle boekenwebsites staat januari. Waarom is de verschijning opgeschoven?

Op de boekenwebsites staat inderdaad nog januari, maar ik beloof dat het echt april is. Januari is simpelweg niet haalbaar. Ik heb het nog nooit zo druk gehad als in 2018; naast allerlei privédingen waar ik jullie niet mee zal vervelen, heb ik dit jaar DRIEËNHALF boek geschreven, wat bij elkaar neerkomt op ruim 250.000 woorden. Dat is bijna 23.000 woorden PER MAAND, want december is nog niet eens begonnen, dus die telt niet mee. Hoe dan?! Haha, ik snap het zelf ook niet zo goed, het was blijkbaar een vruchtbaar jaar.

Daarnaast zit ik nu midden in de Sinterklaasgedichtengekte voor Vijftwaalf.nl en ben ik alvast bezig met het op poten zetten van in ieder geval twee projecten die ik in 2019 wil uitwerken. Kortom: als ik 1 januari haal voor het inleveren van de eerste versie mag het al een wonder heten. April wordt nog krap!

Waar gaat Verknocht over?

Lucy gaat naar Toscane om mee te werken aan een film. Ze doet de visagie van de beroemdste acteur van Nederland, een buitenkans! Eenmaal thuis lijkt het alsof haar vriend Olivier zich steeds verder van haar afkeert. Is hij jaloers, of is er een andere reden? Lucy wordt afgeleid door de bruiloft van twee vrienden en maakt zich zorgen om haar beste vriendin. Zo ziet ze over het hoofd wat écht belangrijk is. Pas als het bijna te laat is, ontdekt ze hoe groot haar probleem precies is…

Ga je nog een spin-off schrijven van andere personages uit je boeken?

Ik heb een heel vaag omlijnd plan om ooit iets met twee personages uit een ander boek te doen, maar eerst heb ik nog andere plannen die voorgaan. En sorry, Hermelien krijgt niet haar eigen boek. Ik bedoel, dat zou inhouden dat ik ook seks met Paladin moet omschrijven (of op z’n minst moet impliceren) en daar zit HELEMAAL NIEMAND OP TE WACHTEN, GELOOF ME.

Onbreekbaar

Heb je de Onbreekbaar-trilogie nog niet gelezen? Dan is het hoog tijd om dat nu te gaan doen, want het derde en laatste deel verschijnt op 1 december! Je kunt een KoboPlus-abonnement afsluiten en ze op die manier ‘gratis’ lezen, of ze via Bol.com kopen voor 4,99 per stuk.

Ik heb van mijn proeflezers gehoord dat deel 3 alles was wat ze wilden, dus ik hoop dat dat ook voor jullie geldt!

De plannen voor 2019

En wat zit er verder nog in de pijplijn? Zonder al te veel te verklappen, wil ik komend jaar in elk geval een boek schrijven dat niet als paperback uitkomt maar wel op een andere manier, en een boek dat al een jaar in mijn hoofd woont en waar ik al een volledige ‘verhaalplattegrond’ van heb gemaakt. Ik zit nu op dat punt dat het voelt alsof ik de kraan open kan zetten en het verhaal dan zo op papier stroomt.

Beide zijn losstaande verhalen, al heeft één van de twee wel potentie om een serie te worden.

Geheimzinnig, hè?

Ik heb me voorgenomen dat ik niet nog eens vier boeken in een jaar probeer te schrijven, want dan ga ik binnen vier jaar dood aan een hartaanval. Het was fantastisch om te doen, maar dat werktempo is onmogelijk lang vol te houden. Vanaf nu weer iets rustiger aan, in ieder geval komend jaar. (Zeg ik nu, hè, zeg ik nu.)

 

Zo, ik geloof dat we nu weer helemaal bij zijn qua boekennieuws!

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.