Bijna-shortlist-update Zonnige ZomerSchrijfwedstrijd

Nog maar 2 nachtjes slapen, want op woensdag 12 mei maken we bekend welke 10 verhalen de shortlist hebben gehaald van de Zonnige ZomerSchrijfwedstrijd! Ik kan in deze blog nog niets vertellen over wie het wel en niet gehaald heeft, en al helemáál niet over welke verhalen er vervolgens een plekje in de bundel verdienen, maar wat ik wél kan doen, is alvast wat leuke details en feitjes delen over de inzendingen.

Oké, stel: je organiseert samen met een paar toffe mensen een schrijfwedstrijd. Het is een beetje kort dag allemaal, want je bedenkt iets te laat dat het ideaal zou zijn als dit nog vóór je zwangerschapsverlof allemaal rond kan zijn. (Há! Rond!) Je zet de deadline op 30 april, wat de deelnemers ruim een maand geeft om hun verhaal in te sturen. En dan check je op 1 mei je mapje met inzendingen, en blijken er 109 verhalen in te staan. HONDERDNEGEN!

Gediskwalificeerd

Omdat we een vermoeden hadden dat we met z’n vieren minstens de helft van de deelnemers bij naam zouden kennen, besloten we anoniem te jureren. De bureauredactie deed de voorselectie, waarbij onder meer de verhalen die niet voldeden aan de voorwaarden eruit werden gefilterd. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een verhaal van ruim 30.000 woorden waar geen zomer in zat (wel veel seks); twee kantjes vol woorden, waarin noch leestekens, noch een plot te bekennen was; een document met alleen maar gedichten; of een zonnig, zomers verhaal… in het Engels.

Trends: het regent ontslagen

Gelukkig kwamen er ook een heleboel inzendingen binnen die wél aan de voorwaarden voldeden. En wanneer er meer dan 100 verhalen naast elkaar liggen, die allemaal een bepaald thema gemeen hebben, is het logisch dat er een aantal overeenkomsten te vinden zijn. Een paar interessante trends:

  • In veel verhalen is het ontslag van de hoofdpersoon hetgeen wat de plot in werking stelt;
  • Warrige haren zijn het nieuwe zwart – mannen met ‘glad’ haar zijn echt helemaal uit;
  • Weinig verhalen deden iets met corona (begrijpelijk; lezen is ontsnappen aan de dagelijkse realiteit!);
  • Het strand of de zee is verreweg de populairste locatie;
  • Veel verhalen spelen zich af in het buitenland, met Italië als favoriete bestemming;
  • Slechts één van de inzendingen ging niet over romantische liefde;
  • Ruim 90% van de romances was heteroseksueel;
  • Meer dan 10% van de inzendingen bevatten één of meerdere expliciete seksscènes;
  • 8 inzendingen hadden geen titel;
  • IJs speelde in opvallend veel inzendingen een grote rol.

Hoge kwaliteit

Bij het lezen van de finaleverhalen (want ik beken direct grif dat ik NIET alle 109 inzendingen heb gelezen), werd ik aangenaam verrast door de kwaliteit. Het was ook nog best lastig om een shortlist samen te stellen met z’n vieren. We zijn onder de indruk van jullie creativiteit, spitsvondigheid en originaliteit.

Blije deelnemers, blije juryleden

Wat nog meer opviel, is de positieve respons die we kregen op het organiseren van de wedstrijd. Veel deelnemers gaven aan dat ze, zelfs als ze het niet tot de shortlist zouden schoppen, toch heel blij waren dat ze hadden meegedaan. Wij zijn ook supertrots op alle deelnemers! Het is al een hele stap om een compleet verhaal te schrijven, met een kop en een staart, en om het dan ook nog eens in te sturen voor een wedstrijd, waarbij vier vreemden het gaan lezen en er iets van gaan vinden, is nog weer een enorme overwinning. Dat verdient absoluut een compliment!

Nog héél even geduld voordat we de shortlist kunnen onthullen. Probeer in de tussentijd niet al je nagels af te bijten, oké?

Liefs,
Lis

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.