Reserveer nu de Romcomnibus!

Waar denk je aan als ik zeg ‘half juli’? Zon, waarschijnlijk. En van die cocktails met parapluutjes. Of een koud biertje waarbij de condens van je glas rolt, en misschien ook zee, strand, een zwembadje in je eigen tuin… Maar dit jaar komt daar nog iets extra’s bij: de allereerste Romcomnibus!

Weet je nog, de Zonnige ZomerSchrijfwedstrijd? (Natuurlijk weet je dat nog, ik heb jullie helemaal platgespamd met nieuws over de 109 (!) inzendingen en het bijna gewelddadige juryoverleg dat leidde tot de shortlist.) Tadaaa, daar prijken de namen van de winnaars op het omslag van onze feelgoodverhalenbundel: de allereerste, superzomerse editie van de Romcomnibus. En kijk eens wat een plaatje het is geworden!

Wat een beauty is het, hè? De illustraties op het omslag en in het binnenwerk (JA, ER STAAN OOK ILLUSTRATIES AAN DE BINNENKANT, ECHT ZO COOL) komen uit het geniale brein van Femke Deborah Wijnholds. Inmiddels staan alle puntjes op de i en kunnen wij onszelf feliciteren met het feit dat we dit tot een goed einde hebben gebracht (en dat er daadwerkelijk een boek uit is gekomen).

Boeken zijn echt een vak

Want dat had wat voeten in de aarde, kan ik je zeggen. Normaal sta ik überhaupt niet stil bij het echte máken van een boek. Natuurlijk wel bij het schrijven (een vrij belangrijk deel van het proces), maar zodra het manuscript af is, gooi ik het over de schutting bij m’n uitgever en dan krijg ik het op magische wijze terug als prachtig opgemaakt, persklaargemaakt, gecorrigeerd document, waar ik nog even mijn eigen plasje overheen mag doen. Nooit heb ik me druk hoeven maken om rugdiktes, papiersoorten, boekformaten, bladspiegels en dat soort zaken. Ik lever mijn shit in (meestal te laat) en dan komt het goed.

Te lang en te laat (niemand was verbaasd)

Dus zoals iedereen inmiddels van me gewend is: ik leverde mijn shit in, te laat zoals altijd, en mijn verhaal was ook nog eens te lang. En niet ‘oeps, 200 woorden boven de schatting, nou ja’-te lang. Nee. DE HELFT TE LANG. In plaats van de afgesproken 10.000 woorden kwam ik uit op ruim 15.000. En dan had ik echt heel erg mijn best gedaan om het kort te houden, hè! Elke scène minutieus uitgestippeld en alle plotpunten die wel-leuk-maar-niet-noodzakelijk waren uit m’n opzet weggehaald. En tóch… Ik kan het gewoon niet, kort van stof zijn. Ik ben nu eenmaal wollig. (Daarom gaat mijn verhaal ook over schaapjes.) Dat betekende dat het boek een stuk dikker (en dus duurder om te produceren) werd, en dat betekende weer meer werk voor Astrid, die het binnenwerk fixte, en ook indirect voor Susan, Martin en mij. Kortom: niemand werd gelukkig van mijn extra lange verhaal, dus jullie kunnen er als lezers maar beter extra blij van worden, want wij hebben hier allemaal voor moeten bloeden :’-)

De verkeerde cover

Martin meldde ondertussen het boek aan bij het Centraal Boekhuis. Om te testen of het werkte, uploadde hij als placeholder de nog-niet-definitieve cover. Die leek erg op het uiteindelijke omslag, alleen vielen de namen van de winnaars volledig weg in de achtergrond door een inschattingsfoutje met de kleuren en waren we nog aan het experimenteren met fontdiktes. Maar ach, dat maakte allemaal niet uit, want wie ging deze cover nou zien? Niemand, natuurlijk.

Even voor de duidelijkheid: dit is dus de GOEDE cover.

Blijdschap en alles in de fik

Behalve, je weet wel, IEDEREEN. Want alle websites waar het boek al in het systeem staat, krijgen die cover doorgestuurd. Zodoende ontdekte een van onze winnaars tot haar grote vreugde dat de Romcomnibus gewoon al online te bewonderen was, mét cover! In haar enthousiasme deelde ze dat natuurlijk met iedereen, waarna een heleboel andere winnaars haar voorbeeld volgden. Ik vermeld hier graag even bij: volkomen begrijpelijk. Zou ik ook doen, want HALLO DAT IS JOUW NAAM OP DAT BOEK EN JOUW VERHAAL TUSSEN DE BLADZIJDES! Natuurlijk ben je daar blij mee en wil je dat vieren. Achter de schermen stond ondertussen alleen wel alles in de fik en renden wij hysterisch rondjes met een schuimblusser, want niet alle namen wilden goed uploaden, en als dat dan wel lukte, stonden ze niet in de juiste volgorde. Hoe snel we het nieuwe (wél definitieve) omslag er ook op zetten, de niet-definitieve cover deed de ronde al, en het regende blije reacties. Superleuk, natuurlijk, alleen moest de flaptekst ook nog online.

Al doende leert men

We besloten te hergroeperen. Wij hadden als organisatie duidelijker moeten zijn in de communicatie, bijvoorbeeld door te zeggen: ‘Zodra de cover af is, sturen we die naar je.’ Of zo. Goed leermomentje voor de volgende keer. Maar goed, hierbij dus de cover, en lieve winnaars: voel je vrij om deze overal waar je wilt te delen. Gebruik ‘m als profielfoto, print ‘m uit en hang hem op je wc, tatoeëer hem op je bil. Vanaf nu mag het allemaal! En wij weten nu ook waar we de volgende keer net even iets helderder over kunnen zijn. Handig, want wij doen dit ook pas voor de eerste keer, haha.

Reserveer nu met korting!

Inmiddels is de drukproef drie keer gecheckt en hebben we het bestand naar de drukker gestuurd. Vanaf nu is de Romcomnibus dus ook te reserveren! En als je nu reserveert, krijg je een fijne pre-orderkorting. Vanaf 13 juli (de verschijningsdatum) kost de Romcomnibus € 18,95 (ook geen gekke prijs voor een boek met bijna 100.000 woorden en 9 heerlijke verhalen, trouwens), maar wie vóór 13 juli bestelt, betaalt slechts € 15,95! Jouw eigen exemplaar reserveren kan hier.

Wat staat erin?

En dan nog even: heel leuk, natuurlijk, dat omslag en zo’n kijkje in de keuken, maar waar gáán al die verhalen in de Romcomnibus nou eigenlijk over? Nou, hierover:

 • Te grazen – Lisette Jonkman
  Wat geef je twee van je beste vrienden als die samen een boerderijtje hebben gekocht en één van hen ook nog eens op het punt staat zijn doctorstitel binnen te slepen? Nora weet het wel: minischaapjes! Helaas moet ze die fluffy vriendjes ophalen samen met haar minst favoriete persoon op de wereld: Rens. Hij is de neef van haar beste vriendin en hoort zodoende bij de vriendengroep, maar ze ergert zich al sinds de brugklas kapot aan hem. En die afkeer is geheel wederzijds. Toch?
 • Enkeltje Schotland – Amber van Huigenbos
  Misschien denk je: hè, zo zomers kan het in Schotland toch niet zijn? Maar in een hittegolf ziet alles er anders uit. Linde vertrekt naar haar tante in de Hooglanden om te ontsnappen aan haar ex en zijn nieuwe vriendin. Gelukkig zijn de dorpsbewoners in Runlaighry maar wat blij dat zij er is – en één in het bijzonder…
 • Proefperiode – Audrey Theunissen
  Else is 29 jaar, jurist, en hartstikke ontslagen. Noodgedwongen verruilt ze het Amsterdamse leven voor de woonboerderij van haar ouders in Drenthe. Maar wat moet ze nu met haar leven? Ze besluit zichzelf een sabbatical van 100 dagen te geven om erachter te komen. Het wordt een zomer vol verrassingen…
 • Ingeprent – Astrid Slootweg
  Ella verwacht een aanzoek voor haar verjaardag, maar wordt in plaats daarvan gedumpt. Haar beste vriendinnen vinden het tijd dat ze wat afstand neemt en boeken een paar dagen Praag voor haar. Elke dag is tot in detail volgepland, zodat de verlegen Ella zich geen moment hoeft af te vragen wat ze moet doen in deze stad. Zo blijft ze toch een beetje in haar comfort zone… Totdat een leuke gids met haar schema aan de haal gaat.
 • Summer Special – Brenda Broekhart
  Maud heeft samen met haar beste vriendin Evi een perfect leventje in Zandvoort, dat haar genoeg afleiding verschaft om het enorme drama van thuis te vergeten. Maar dan krijgt haar vader een ongeluk en moet Maud wel terug naar Terschelling, om het voortbestaan van het familierestaurant te redden. Daarvoor moet ze helaas ook haar zusje Maartje onder ogen komen, en zij is nou juist de aanstichtster van alle drama. Of niet?
 • Gesmolten – Yvonne Hooge
  Rosa heeft een hekel heeft aan zon, zee en zand. Toch zegt ze ja als haar oom en tante haar smeken hun ijssalon aan het strand een paar weken draaiende te houden. Op een van haar eerste avonden daar komt ze door een misverstand een oude bekende tegen. Maar hoe leuk hij ook is: hier heeft Rosa geen tijd voor. Ze blijft maar even, en dan wil ze haar leven weer oppakken. Rosa blijkt echter niet de enige met doorzettingsvermogen.
 • Lot beslist – Martin Gijzemijter
  Al jaren werkt Lot voor SwipeRight, een datingbureau dat mensen aan elkaar koppelt met een algoritme. Wat haar eikel van een baas echter niet weet, is dat Lot haar cliënten op basis van gezond verstand matcht, in plaats van met een stuk code. Dan krijgt ze een horror-case op haar bordje: Ricardo. Hij stinkt, heeft meer gezichtshaar dan een yeti en trekt zijn mond niet open. Dit kan zelfs Lot niet oplossen. Of wel?
 • Op rolletjes – Danielle van Helden
  Wie zegt er nou nee tegen een gratis vakantie? Loïs twijfelt geen moment wanneer ze door haar oudere zus Esmee wordt uitgenodigd om mee te gaan op een bootreisje. Alleen had ze misschien toch voor vertrek die mail met aanvullende informatie moeten lezen. Eenmaal aan boord blijkt dat zonnebaden op het dek er niet in zit, zijn de overige vakantiegangers totaal anders dan gedacht en verloopt het contact met die knappe schipper Joris allesbehalve soepel. 
 • En weer uit – Susan Muskee
  Fieke drinkt water met citroen, mediteert zich een ongeluk en doet haar Neerwaartse Honden op een felgekleurde yogamat (die ze uiteraard op Instagram deelt). Als haar beste vriendin oppert om naar een yogafestival te gaan is ze dan ook meteen enthousiast, want duh: weet je wel hoeveel goede content je daar kunt maken? Fieke verwacht alleen een knus hotel en fruitige smoothiebowls, maar eindigt… in een tentje. In de regen. Met bonenschotels en spinaziesmoothies. En met een yogadocent die haar meer doet dan ze zou willen…

Een boek vol zomer

Klinkt heerlijk allemaal, toch? Nou, ik kan je zeggen: het ís ook heerlijk! We hebben zo genoten van alle inzendingen, vooral tijdens die natte, druilerige ‘lente’ die we achter de rug hebben. En mocht er de komende tijd alsnog een gebrek aan strandweer ontstaan, dan schijnt de zon in ieder geval volop tussen de pagina’s van al die zomerse verhalen vandaan! Je snapt dat we enorm uitkijken naar de volgende editie van de Romcomnibus. Enne, ook rondom die bundel organiseren we natuurlijk weer een schrijfwedstrijd… maar daarover later meer! Eerst maar eens genieten van deze bundel. We zijn zo trots 🙂

(Enne, niet vergeten te reserveren voor die korting, hè!)

Liefs,

Lis

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.